etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Yra

Publicerad 2011-04-27 18:35:58 i Allmänt

Glömt bort den där historien om fläktmonteringen nu. Så det blir ingen fortsättning på historien. Inte nu i alla fall. Det blev så soligt och ledigt och inte något utrymme att få något av värde uträttat. Bank Holiday och hela landet har varit i vad som lite urvattnat skulle kunna beskrivas som festivalyra. Alla grävde fram grillarna, lade ifrån sig allt av värde för att lapa lite solstrålar och umgås. Inte sett ett moln på fyra dagar och gör som far min och packar fram shortsen som legat gömda någonstans. Shorts, espresso, tidning och små ärenden att uträtta känns som eftermiddag i klang med vårens melodier.
De där ledighetens hustak, parker, grillar, för billiga viner och skratt är det dags att vända ryggen i ett par dagar för att istället leverera kaffe och kaka till mycket, mycket upptagna kvinnor och karlar. Alla tisdagen till ära med bekymmrade veck i pannan och kånkandes större portföljer än vanligt till sina kontor. Tillbaka från fyra dagars ledighet kan vara jobbigt för oss alla. Oavsett vad vinerna i glasen kostat och om man varit hemma i parken eller i Karibien och seglat med sin stora båt.
Dagen efter är alla gladare. Solbrännorna aningen mattade och lite färre veck i business-pannorna. Tillbaka i rutinerna, som min far i sina shorts nog skulle ha konstaterat. Jag säger till kunderna att det är skönt att vara tillbaka, de skrattar och sedan köper jag kvällsburgare i den där blå kiosken på hörnet och sätter mig vid slussen nere vid kanalen som blivit ny favoritplats i området. Solen på väg ned, vinden mojnar av, bra vy och i stunden fin kvalitet.

Fläkten del 1

Publicerad 2011-04-20 20:18:48 i Allmänt

Inne i butiken är det varmt. Mycket varmt. Sitter på golvet och monterar ihop en fläkt. En sådan där vit modell som står på golvet och snurrar och är tänkt ska ge svalka till folket. Överallt är de vid den här tiden på året och några månader framåt, de där snurrfläktarna. Hos tandläkaren, bilprovningen, på krogen och alldeles säkert i alla skolors personalrum. Lärare känns som den typen av människor. Som gillar den där lätta brisen från en fläkt i ett annars kvavt utrymme. Noterar på väg hem från jobbet en fläkt som lite nonchalant står placerad utomhus på trottoaren. Ser sedan att den är trasig, men ändå. Bockar ändå av den.
Någonting, bara en liten del, fattas så klart för att mitt fläktbygge ska färdigställas där på golvet. Kan det vara en skruv eller bara en liten mutter? Blir funderasam och kontrollerar beskrivningen. Är ingen van fläktbyggare. Blir därför mycket nervös när jag plötsligt finner mig i en situation där jag har tre mycket brittiska karlar ståendes observerande mitt fläktbygge. Sopgubbe-Dennis, chefs-Andy och en kostym-kund som i väntan på hans latte hamnar i en slags improviserad tupp-tävling om vem som är den mest brittiska och mest manliga mannen på jordklotet där de står och tittar på mitt skruvande. Alla har en klar potential att ta hem en sådan tävling och när jag kommer på mig själv med att fortfarande ha förklädet på mig inser jag att jag inte har den potentialen. Inte alls. Dessutom fattas den där skruven eller muttern fortfarande så jag låtsas vända och vrida lite på fläkten, kontrollerar de andra skruvarna, viker ihop kartongerna och ber en bön att den brittiske kostym-kunden brittiska latte ska bli klar någon gång så att de tre mycket brittiska karlarna ska få annat att göra än att hånle åt mitt tafatta fläktskruvande. Latten drar så klart ut på tiden och jag ångrar bittert att jag avfärdade träslöjds-Klasses träslöjdslektioner som onödiga på högstadiet. Skruvandet man fick ägna sig åt där skulle kunna ha hjälpt mig, tänker jag, allt mer svettig...
Fortsättning följer.

Första sommardagen

Publicerad 2011-04-19 21:50:45 i Allmänt

Plötsligt bara så där på allas läppar är den där. Utan förvarning, utan någon bokning placerad och utan att någon är redo alls slänger sommaren ut en dag, liksom bara så där. Sol och sommardag. Kunderna på jobbet är glada, chefen är glad och jag köper några kalla öl till stängningen när chefen gått för att åka med sitt tåg. Efter jobbet uteservering mellan de gamla husen och känslan av att något kommit tillbaka. Något som kanske är lite nyare och vuxnare, men ändå så himla mycket tillbaka. En del saker, en del känslor man bär omkring på tycks aldrig ändras och ännu är ju aftonen så väldigt ung. Sedan blir det mörkt, solen sjunker över finanshusen, jag tar tunnelbanan kortärmad hem fast jag tänkt promenera, köper en brieost och lagar till en soppa som inte riktigt blir som jag tänkte mig den och sedan undrar jag lite hur det är där och om den horisonten ser likadan ut när aprilnatten lägger sig stilla och lugnt. Tänker att något faller på plats, lägger sig på rätt plats fast det på samma gång egentligen bara blir mer stökigt och för mig alldeles för svårt att förstå mig på.

April

Publicerad 2011-04-18 23:21:09 i Allmänt

Allt i blom, vårens explosion, allt är plötsligt som man kommer ihåg att det brukade vara. Dofterna, det drömska ljuset och de snirklande stråken man ständigt flanerar längst. Som man söker eller som söker upp en, som man kommer tillbaka till och inte kan sluta förundras över. April är den där månden när det ska vara enkelt och energin ska komma lätt. Inspirationen och kraften av sig själv för April är drömmarnas och planernas måndad. Sommaren fortfarande där framme på vägen, hoppet lever på gott och ont. Alltid tillbaka till det där hoppet, det naiva hoppet som gör så mycket ont fast det vill ge sken av att sprida glädje. I aprilskymningen på promenad hem genom stan är den här måndaden hoppets måndad. Hopp för de med naiv stämplat i pannan. Naiv för att man tror på något man bara fått för sig och ritat upp själv. Ristat en bild som ingen annan ser. Naiv för planerna man smider och naiv för tron på något som inte kan leva. Egentligen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela