etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Sommarmojligheter

Publicerad 2009-08-26 17:07:52 i Allmänt

Hostvindarna har ater greppet om staden och rycker tag i en dar man pa gatan vandrar. Det ar vagarbeten, kyligt, gratt, regn i luften och depressionstider. Inte mycket som lyser upp, langt till ljus och varme. Solen ar dold bakom tjocka moln och har svart att na oss dar vi lever vara liv.
  Drar pa mig farfars gamla grona militartroja innan jag gar till jobbet, det haller lite av kylan borta, hjalper liksom. Skonar mig fran de kyliga vindar som vill komma at. Ser ett gammalt par vandra trottoaren fram arm i arm efter jobbet konverserandes. Det gor mig liksom den grona trojan lite varmare. Ser barnen leka pa innergarden och det har samma effekt. Hosten vill bara hindra oss, lagga fordammningar i kanalen, men lyckas inte anda fram. Gladjen och manniskans formagor hindras inte, vattnet rinner bara andra vagar och hittar nya dammar att rinna ut i.
  Annu ar sommaren inte slut och det finns chanser kvar att ta. Inte sa manga kanske, men dom lurar dar. Kanske redan runt nasta horn eller nagra kvarter bort, men sommarmojligheter kommer att dyka upp, tro mig.
  ARSENAL mot celtic ikvall i andra matchen av Champions League-kvalificeringen. Fordel ARSENAL med tva mals ledning efter forsta motet i Glasgow. Det ar en mastematch for GUNNERS och en chans vi maste ta. Lite som en sommarmojlighet. Arsenal bar in veden infor vintern vid seger ikvall och gor det mojligt for varmande Emiratesbrasor i vinter i form av Europafotboll. Haller tummarna. Kommer sitta pa Salmon an Ball. lokalpuben och folja avancemanget. Har inte varit pa den puben sedan nagon gang i varas, mot slutet av forra sasongen. Gar inte dit oftare an nodvandigt, det luktar namligen ganska illa, och bartendern ar inte overdrivet gastvanlig.
  Ta hand om er!

south London

Publicerad 2009-08-22 21:23:31 i Allmänt

Har helt enkelt inte kännt för eller haft något egentligt att skriva om de senaste dagarna och därför fem dagars skrivuppehåll. Kan säkert vara sunt. Vässa pennan, tvätta av sig, massera axlarna och dra igång det igen liksom. Är trots fem dagars upehåll på inspirationsnivåer lika låga som mina matematikbetyg från gymnasiet. Svårt det där. Både med matematik och inspiration. Det dyker bara på en, och kan vara försvunnet lika snabbt som det kom.
  Tog tåget till södra London i dag och såg på eftermiddagen ett primitivt och halvknackigt men kämpande Crystal Palace förlora mot ett tyngre och mer genomtänkt Newcastle med två mål mot noll. Satt på fem meter från planen på tredje raden och mös i motsolen. Newcastle är sönderköpt efter degraderingen till Championship och augusti är inte slut ännu, vilket betyder fler spelarförluster för norrgänget. faktum är ändå att det jag såg idag såg mycket stabilt ut. Försvinner fler än två spelare ur dagen elva så blir det svårt den här säsongen, men stannar spelare som Nicky Butt, Shola Ameobi och Alan Smith så finns det play off-möjligheter, och det oavsett vad tidningarna här tippar för något. Newcastle United hör hemma i Premier League och högsta ligan är fattigare utan United. Håller tummarna hårt för att inte en ny leedshistoria uppdagar sig.
  4-1 till Arsenal mot Pompey på Emiraten idag...
Med det resultatet säger jag trevlig lördagskväll.

Host

Publicerad 2009-08-17 17:54:33 i Allmänt

Den har tiden pa aret ar nystart. Mitten och slutet pa augusti leder oss in i hostmorkret, men leder oss pa samma gang mot mojligheter och nya tag. Luften ar klarare, det ar fortfarande varmt, men inte kvalmigt, tankarna kan tankas klart, ideer klacks och nya skepps satts i sjon och kommer lastade.
  Aven om det ar latt att bli lite dyster i sinnet av tanken pa att sommaren rusar mot definitivt slut, sa ar hosten anda en arstid att bejaka och verkligen ta vara pa. Ta pa sig en stickad troja, njuta av nar vindarna sliter tag i en. Lat vindarna blasa dig dit de vill, kanske upptacker du nagot nytt. Annu ar inte hosten har, det ar i brytningen, overgangsperioden. Man ska klara av det sommriga man inte hunnit med annu och krama ur det sista. En komplex tid som det gar att valja forhallningssatt till. Ar en obotlig sommaralskare, men lever pa en kontinent dar man far lara sig att acceptera vad naturen erbjuder. Bita ihop, skulle det kanske kunna kallas, men jag valjer att se det som att hosten ar fylld av mojligheter att ta vara pa. Skolorna borjar, semestrarna ar slut, flitens lampor kommer att lysa i hostmorkret. Tid att vara tillsammans, umgas hemma hos varandra.
  Fotbollssasongen drar igang inte minst. Slut pa vakumet utan matcher och turneringar. Sporten med anfangs-S ar igang och vi kan andas ut. Det blir pling i rutan, tipskuponger och jordnotter aven detta ar.
 

6-1

Publicerad 2009-08-16 14:42:42 i Allmänt

Jobbar idag ett mycket kort arbetspass som tar sin borjan klockan tre och slutar klockan sju. Inga pengar, men svart att klaga kanns det som.
  6-1 till Arsenal pa bortaplan i premiaren mot Everton igar. Jag har aldrig varit orolig infor den har sasongen som sa manga andra har varit. Arsene Wenger ar en man som vet vad han gor, och denna sasong ar examensprov for hans metodiska arbete. En misslyckad sasong nu och han kommer fa satta sig vid ritbordet igen, kanske till och med i nagon annan klubb an Arsenal. Klubbledningen kraver formodligen bucklor och resultat i ar. Det vet han. Alltsa ser han till att det inte blir nagot misslyckande i ar. Dock valdigt, valdigt mycket for tidigt att saga nagot om hur det kommer att ga i ar, for trots allt sager en premiar valdigt lite om en fotbollssasongs sluttabell. Framtiden far utvisa, men annat an glad, det gar det inte att bli over 6-1, det ar ett som ar sakert.
  Har biljetter till Crystal Palace mot Newcastle nere pa Selhurst Park pa lordag. Kunde inte motsta frestelsen for lite Championshipfotboll, flottiga burgare, feta man med tatueringar, augustisolsken, doft av ljummen Fosters i plastmuggar, svordomar, forhoppningar som spricker och solen i ogonen. Ungefar 350 svenska kronor tar Crystal Palace ut for de billigaste biljetterna. Funderar en kort stund dar jag sitter framfor datorn och ar till att boka. Ar det vart det? Pa riktigt? Tvekan gar over i overtygelse och sjalvklart klickar jag pa bokningsknappen. Det ar klart att det ar vart det. Alla dagar i veckan ar det vart slantarna for lite Championshipfotboll.
  Nu ska jag till bussen.

Helg

Publicerad 2009-08-15 14:13:50 i Allmänt

Vaknade idag upp med solstrålar skinande in genom fönstret och en värme i kropp och själ som nästan brändes. Rostade bröd och drack te. Hade helg. Fast, det det är jobb som väntar har jag helg. Tar det lugnt. reflekterar. Tänker. Är som att något snurrar. Något som lurar runt hörnet, något nära eller mer längre bort som man inte vet när det dyker upp. Man vet att det tornar upp sig som en tromb i ökenhorisonten, men sitter ändå an in trombeni sitt lilla tvåmannatält och väntar. Marken har varit hård, så pinnarna har inte kunnat sättas ned i marken ordentligt och det oroar lite. Ända gör man ingenting åt det utan lite dumdristigt väntar man in trombens anländande. Kanske står tältet kvar och jag kan lugnt sitta där inuti med mitt te, men mer troligt så blåser det kanske någonstans långt bort. Man ska inte förhasta sig eller försöka se för långt iväg in i framtiden, även om en viss framförhållning nog ibland är bra, så vill människan ibland nog allra helst bara vara elementär och tänka basala tankar om basala ting. Som för länge sedan liksom. precis som stenåldersmänniskan gjorde det, så gjorde vi alla det när vi var små. och var nöjda med det. Att göra saker för stora kan på många sätt vara onyttigt för själen.
  Så ser man en ung grabb med en boll vid fötterna som han koncentrerat och målmedvetet dribblar framför sig på trottoaren. Han är 12-13 år och människorna runt om kring honom på gatan rör honom inte i ryggen. Han är kanske på väg hem, kanske på väg för att möta upp kompisarna och spela en eftermiddagsmatch. Kanske är han bara ute och springer med sin blåa boll vid fötterna för att det är roligt. Han har något i blicken, något målmedvetet som gör mig glad där jag går. Där, den eftermiddagen i ett soldränkt Berlin gör han mig av någon anledning glad. Kanske känner jag igen mig själv i honom i det ensamma tragglandet och dribblandet och tränandet i den åldern. Väder eller vind ovidkommande. Bollen vid fötterna allt som räknades. Pappa sett till att den var nypumpad. Allt som räknades. ibland räcker det nog för mig.

Fargblind

Publicerad 2009-08-13 12:39:28 i Allmänt

Att domma manniskor for vilka de ar innan man tagit reda pa det tror jag att vi alla kan ha latt for att gora ibland. En snabb blick, man drar slutsatser om en manniskas leverne efter att ha tillbringat en minut i snabbkopskon tillsammans. Tror sig veta och forsta vad det ar for person. Det ar latt att gora sa. Jag har i alla fall latt for det tror jag. Ofta blir det da overaskningar nar man val konverserat och skrapat lite pa ytan. Ytan kan dolja sa mycket. Bade pa gott och ont ska sagas. En av de manniskor som jag hade roligast med under gymnasietiden tog det over fem ar med innnan vi hade sarskilt mycket att saga till varandra. Det var inte som att vi var ovanner, men det var bara otankbart att vi skulle kunna umgas. Och da spelade vi anda i samma fotbollslag. Man far for sig sa mycket ibland, malar upp bilder av konflikter som inte existerar pa riktigt. Ar radd liksom. Var under barndomen lite radd for det nya och ovantade. Det nya var ett spoke som jag trodde ville mig ont, gjorde mig restrektiv och kanske lite reserverad. Kallar det inte blyghet for det stammer inte, utan tror det bottnar i att det ovantade skrammer. Resonerar sa ibland. Nar nagot gar utanfor de ramar och granser som finns i samhallet blir det oro. En muskulos kampsportare med intresse for litteratur och kunskaper inom vin och mat. Det gar inte sa latt ihop efter en uppvaxt i ett helsvenskt radhusomrade med cykla omkull och skrapa upp knana som enda faran lurandes runt hornet.
  Man tror att man vet och varit med om sa mycket nar det egentligen finns hur mycket som helst kvar att lara. Mannsikooden manniskor som bar pa historier och berattar dem. Massor av applen med kunskap att ata.Kunskap att ta till sig,forsoka forsta och ta med sig i sitt bagage.Lagprisflygbolagens 15 kilo racker ingenvart.
  Gymnasiepolaren var inte sa laskig som jag trodde nar allt kom om kring, och aven om vi mycket sallan pratar idag, sa ar det intressant att man kan komma sa bra overens med killen man trodde var farlig. Malade upp som ett spoke. Det finns fler an en sida av mannsikor och allt ar inte svart eller vitt. Det finns sa manga farger, det ar latt att bli tillfalligt fargblind och ibland kanske man skulle vilja vara det permanent...

Berlin

Publicerad 2009-08-12 18:24:58 i Allmänt

Tillbaka i London igen efter en liten tripp till Berlin dar jag halsade pa storebror och hade semester. Precis lika fantastiskt som alla sagt till mig att Berlin skulle vara upplevde jag det. Men vi har mycket ouppklarat jag och Berlin. Tror att det ar en stad att upptacka langsamt och utan hets och stress. Inte for att mitt besok praglades av stress, snarare tvart om, men fyra dagar ar for kort for de vackra gatorna,  gamla husfasaderna, kaffestallena, barerna och technoklubbarna. Berlin kanner jag efter mitt korta forstabesok ar en stad att sakta mumsa pa och njuta av. Att bara promenera i kvallssolen, titta pa hus, kanske sla sig ned med en kall pilsner nagonstans och dromma sig bort, samtala lite, kanna historiens vingslag. Forsoka forsta. Tanka sig in och forestalla sig. Mycket har de gamla fasaderna fatt se, mycket mer an vad jag gjorde pa fyra dagar, och det ar nog lite det som det handlar om.
  Blev en badutflykt till Wannsee ocksa, vilket var oerhort spannade. Gamla, stora villor, fina badmojligheter, tallskog och god hamburgare bjod utflykten bland annat pa. I Wannsee holl nazisterna moten for att planera Den slutgiltiga losningen, det gjordes i en jattevilla byggd pa tidigt 1900-tal. Detta hade jag emellertid ingen aning om vid Wannseebesoken utan fick reda pa det sa sent som for fem minuter sedan. Tank vad lite man vet ibland.

LOL

Publicerad 2009-08-07 18:46:04 i Allmänt

En arbetsvecka avklarad och nu vantar for mig en kort semesterresa till Tyskland. Berlin och kare storebror vantar, vilket ska bli trevligt. Veckan som gatt kan sammanfattas som god pa det hela taget. Inte mycket speciellt har hant pa nojeshorisonten, utan jag har kannt mig som en god medborgare som skott sina ataganden val och med gott mod.
  Har blivi bra pa att steka agg i husets nya stekpanna, vilket ar nagot man vill vara om tidiga vardagsmornar. Kickar liksom igang dagen pa det dar speciella sattet.
  Kanner en viss oro for bloggens overlevnad. Kravs att jag hittar inspiration for att vidare existens skall vara mojligt. Ett inlagg var tredje dag haller inte onskad standard och ar i langden inte roligt for vare sig er lasare eller mig sjalv.
Losningen: Fler inlagg, battre inlagg, men framforallt ar kvalitet nyckelordet. Kvalitet ar svardefinierat som begrepp och oppnar givetvis for tolkning, men personligen ar jag tamligen saker pa hur jag ser pa kvalitet rent inlaggsmassigt.
  Helt apropa ingenting alls sa har jag skrivit LOL pa min vanstra hand. Det skedde med svart tuschpenna for nagra dagar sedan utan nagot egentligt motiv. Fragment av texten finns fortfarande kvar. Sa det sa. Nu ska jag ga till Alis barbershop och frisera kalufsen. Trevlig helg!

sunday

Publicerad 2009-08-03 19:02:43 i Allmänt

Gardagen var en mycket trevlig dag for att vara sondag. Sondagar har jag svart for, precis som sa manga andra kan jag tanka mig. Min kare bror och jag brukade nar vi vara mindre kalla humoret vi hade pa sondagar for sondagskansla. Den kanslan infinner sig nagon gang under sondagseftermiddagen och pagar sedan anda tills man gar och lagger sig. Sondagskanslan bidrar med att man kanner sig rastlos, inte har nagot direkt att gora, vet att jobb/studier vantar inom en mycket snar framtid, vet att anda teveunderhallningen ar ett mitten eller bottenmote i Serie A (formodligen mellan Lazio och Cagliari). Vidare kommer sondagskanlan krypande av att  man inget godis kvar i godisskalen har och inte heller  vill kopa nagot med tanke pa mangderna man stoppat i sig under helgen. Man hittar da kanske ett par notter i nagot utav koksskapen som mamma gomt undan for nagot kommande tartbak. Det struntar man i och tar notterna med sig till rummet dar man helt utan intresse foljer Lazio-Cagliari i mellan 20 och 30 minuter innan man somnar med handen i notskalen. Med en kvart kvar av matchen (sovit over alla mal i matchen, det star 3-3 formiodligen) vaknar man med draggel pa kudden av att det ar dags for middag. Missar darmed slutdramatiken av matchen. Efter middagen brukar man inte ha nagot for sig utan avnjuter en Beckfilm, fyrans nyheter eller Parlamentet. Zappar in sidan 377 pa textteve for att ratta tipset. 8 ratt och 64 kronor i sjon. Sedan ar det mandag, ny vecka, nya mojligheter och forhoppningar.
  Gardagen var bra. De har sondagarna ovan beskrivda tillhor historien och tycker mig faktiskt ana att jag for gott fatt fason pa sondagssysselsattningar och fullt ut kan njuta av veckans sista dag.
Gardagen: Vaknar relativt tidigt. tar hojen(eller stavas det hojjen) till Brick Lane. Koper ett par stovlar till Agnes som hon tittat ut och forhoppningsvis kommer att ge mig pengar for. Hojjar(eller hojar) hem. Koper agg pa vagen. j gor sedan fantastiska pannkakor. Sedan Arsenal-rangers pa emiraten. Rangersfansen hade verkligen invaderat norra London och var man an tittade sag man fulla skotska arbetare med rangerstrojor. Antingen gastade de, spydde eller bara hangde pa de olika pubarna pa Holloway Road. Galna skulle man latt kunna beskriva dem som, men jag nojer mig med ordval sasom hangivna eller passionerade. De brinner for rangers och de visar de opa detta satt. En del forbipasserande sag lite skramda ut nar mellan 40 och 50 vuxna man stod och skrek over gatan till mellan 40 och 50 andra vuxna man, men med andra lagtrojor. vad som skreks finns ingen anledning att skriva har, det kanns pa manga satt som fel forum. Klart ar i alla fall att det inte ar ord som brukas mellan hemmets fyra vaggar i de har mannens vardag. Sedan spydde en 50-aring over en papperskorg och sedan var det dags for avspark. 3-0 till ett overlagset Arsenal.
  Pa kvallen en spelning med en kompis till Agnes pa en pub pa Upper Street, nara Highbury Corner.
Ta hand om er alla kara lasare och ha en bra vecka.

Arsenal-Rangers

Publicerad 2009-08-02 15:16:05 i Allmänt

Ar pa vag att hasta ivag till Holloway for att traffa Per och se Arsenal-Rangers. Arsenalpremiar for mig denna sasong och det ska bli fantastiskt. Cheers!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela