etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Mellan natt och dag

Publicerad 2011-03-31 23:44:31 i Allmänt

Sitter på golvet i kaffebutiken och skriver detta. Arbetspasset slut for dagen, alla studenter och advokater gått hem för att ha afton. Nytt försäljningsrekord, glada miner och en dag när inte ens ett trasigt mjölkpaket i kylskåpet kan rubba det goda humöret. 
Dröjer mig kvar i tystnaden. Bara en surrande fläkt som sällskap efter stängningen. Väntar på att det ska bli lagom tid att åka och spela lite korpfotboll och följer skymningen över Fleet Street med ett öga. Gatan och butiken tom, letar efter något i minnet, har det i tanken, men tappar det innan det riktigt hinner nå fram till mig där jag sitter i strumplästen på linoleumgolvet. Vaknar två morgnar i rad och kan nästan se det framför mig, det där i minnet, gestalta sig i det vita skenet från lyktorna nere på gatan. Men bara busskuren står där nere på sin plats när jag sömningt blickar ut i morgonen. Vårmorgnar och fåglarnas melodier som start på dagarna långt innan solen gått upp. Går flera kvarter utan att en endaste människa visar sig och undrar om det är något att prisa eller bli rädd för. Kanske bli rädd för man prisar det. Den klara, kyliga luften, ens egna steg ekande mellan husen och bara hos bagaren på hörnet i korsningen är lamporna tända. Nog är det ändå en slags magi de där tidiga morgnarna. De kommer på köpet som ett hemligt avtal, finns inga vittnen, villkor eller visdomsord. Bara den där korta, mycket korta stunden under morgonen där det är du och dina funderingar som ensamma brottas med varandra utan insyn eller inblandning. Innan den stora staden vaknar upp finns ett liten tomrum mellan nattlivet och morgonrusningen. Ingen ser eller delar det med dig, som en hemlig plats, en byggd koja i skogen. Som på linoleumgolvet gömd bakom baren på det nedsläckta fiket. Letar men hittar det inte.

Söndag

Publicerad 2011-03-28 22:12:40 i Allmänt

Östra London badar i sol den här söndagen. Visar upp sig från sin bästa och ståtligaste sida. Får det att skära i hjärtat vid tankn på att det snart är dags att säga farväl. En sådan där dag det inte ens går att tänka den tanken. Ledigt, festlig atmosfär, vimmel fyllda parker och blomstermarknaden på Columbia Road bokstavligen fullt blommande. London Fields hipster-rikt. Det finns bra och dåliga söndagar. Det här är en bra. Ägnar eftermiddagen åt att gå på födelsedagskalas, dricker vin ur plastmugg och ljummen öl i solskenet allt medan kalaset tar form. Blir lite solbränd och hamnar så småningom på den där klubben i gränden vid bron som man så ofta hamnar på. Fortfarande på söndagskvällen en efterfest som pågår. Svettiga partymänniskor dansar i  den tidga kvällen helgens sista steg i mörkret på dansgolvet. Typ sommar, tänker jag när jag i den ljumna aftonen hoppar på bussen hem. Äter natt-italienskt och går och lägger mig i tid.

Hemligt torg

Publicerad 2011-03-25 21:46:09 i Allmänt

Radion på, vila efter jobbet och en fredagskväll med matlagning och tvättmaskin känns som något nytt. Sol hela dagen, högt upp på har den hängt rund och stor ända till sen eftermiddag och ledsagat genom fredagens bestyr. Långsam skymning. Kunnat se den, solen, genom de stora fönstren på jobbet. Shorts, uppkavlat, svettpärlor och sandaler röd tråd när det gäller dagens vyer genom de där fönstren. Tacksamt tar vi våren till oss, gör den till vår tid på året och vill ingenting förspilla i vår iver. Går nästan, om man kisar i solskenet, att skåda sommaren med sin prakt som väntar på att bli upptäckt och spenderad. Våren blommar ut och det känns som det nästan går för enkelt, som att det är något jag glömt.
Sitter på det lilla hemliga torget i stan där jag alltid har egen bänk, äter smörgåslunch, läser tidningen och har lunchrast. Funderar och minns. Passerar revy gör andra vårar, sommarmånader som varit och en annan tid än den som är just nu. Att jag är en annan nu för att tiden gått. Minns ni bröder den där bryggan vi lekte på som små, flotten vi byggde och alla de där stränderna vi cyklade till? Minns ni sprintloppen, äppelkrigen och promenadäventyren? Skrapsår och gräsfläckar.
Tänker att allt kanske inte skulle behöva vara så väldigt komplicerat hela tiden.
Hörlurarna med nytt svenskt i, prosa och henne vid min sida, i alla fall i tanken, räcker för mig den här fredagsaftonen.

The Knife

Publicerad 2011-03-10 11:54:12 i Allmänt

The Knife i högtalarna på nya favorithaket. Lite lågt, lite smygande når tonerna mig vid det antika träbordet och slungar mig redan under introt till Silent Shout tillbaka i tiden. Tillbaka till hemuppgifter, uppsatser, deadlines imorgon, mattekluringar som skulle vara roliga men var för svåra för mig, lunchraster i kön till bespisningen, fredagsfotboll med gänget i den tomma idrottshallen och alla de där festerna som aldrig riktigt blev vad som lovats. Efterfesterna som plötsligt dök upp i ens liv och gjorde världen till en plats den inte varit tidigare. Billig flaköl, billigt vin och alltid så väldigt kallt på väg dit eller på väg hem. Ser Marcus med instrumenten, Jim alltid lite sen, Viktor och David i lägenheten med den där soliga balkongen, Wilhelm på väg ut mot något större och hon som gjorde allt rörigt, roligt, fantastiskt och komplicerat genom att bara vara i närheten. The Knife, mycket Knife var det de där gymnasieåren och för en liten stund kan jag ta mig tillbaka och vara mitt inne i straffturneringen, Markus vardagsrum, Jannes mattelektion eller konverserandes med Jim om varför det aldrig blir riktigt som man tänkt sig. Alltid var vi på väg till något som skulle komma sedan. I motvinden på våra cyklar väntade vi på det som skulle rädda oss och skapa ordning, reda och sammanhang.
Sedan var det redovisning imorgon så vi trampade oss hem, skrev lite på den i pojkrummet under läslampan vid skrivbordet, kanske såg solen gå ned över hamnen ett par kvarter bort, hörde The Knife på P3 och tänkte oss att det inte behövde vara så farligt ändå, livet.

Seriös snart

Publicerad 2011-03-09 21:48:19 i Allmänt

Vanlig onsdag, kyliga vårvindar och ett regn hSängandes i luften som aldrig föll. Förmiddagsfika i Covent Garden och sedan eftermiddagspass på jobbet, stängning med chefs-Andy. Framtidskonversationer, fotbollsprat och analys av espresson vi serverar. Vardag och en sådan där obehagligt vanlig dag som får mig att bli nervös. Blir rädd att något är fel för att allt går precis som det ska och inte hakar upp sig. Blir lite på min vakt när jag är på ett för gott humör en hel dag. Inte ens den långa kön till biljettautomaten i tunnelbanan på väg hem får mig ur balans. En stund innan köandet till automaten har jag och chefs-Andy pratat framtid. "Är det inte dags att göra något annat för dig snart, börja plugga och sådant?" undrar chefs-Andy och börjar en utläggning om att det är viktigt att bli seriös i något skede av sitt liv. Att det gäller även mig. Berättar för honom att jag är lite rädd för Stockholm och en eventuell flytt dit för studier. Att de stänger karusellerna lite för tidigt och allt det där. Att det är en bedårande vacker storstad men att jag skulle sakna lite av London-pulsen. Tror inte att han förstår vad jag menar.
Sedan, när kunderna gått hem, spelar jag lite gammal electro i stereon, han köar upp Happy Mondays i spelningslistan och medan jag moppar golvet i källaren räknar han kassan på övervåningen. Skruvar upp volymen, moppar vidare och försöker samtidigt enas med Andy om en Happy Mondays topp fem-lista. Skrikande mellan våningarna, utan något resultat alls för att vi inte hör varandra (volymen för hög på stereon)
Sedan åker jag hem och tänker i tunnelbanevagnen att det kanske ändå är dags att bli lite seriös snart.

Harmonsikt samspel

Publicerad 2011-03-07 18:00:06 i Allmänt

Rullade av tidigt från jobbet idag, redan strax efter lunch och var på promenadhumör. Spratt lite i benen som det kan göra ibland vid den här tiden på året och inte ens mitt trasiga vänsterknä brydde sig om att protestera ens det minsta. Strosade norrut genom Holborn, förbi Russel Square och en kort espresso-paus på genialiskt ställe vid Lambs Condit Street. Verklig kaffeupplevelse. Tittade in förbi Alesandro i hans lilla affär på hörnet, småprat, cigarett och kafferast i solen innan han var tvungen att fortsätta jobbet. Gick via Angel, Broadway Market och Victoria Park hem i medvind och med en klarblå himmel vakandes över mig. De vackra, välputsade victorianska radhusen, de små parkerna och människor vid alla bord på alla uteserveringar.
Kändes som att staden bjöd upp till dans idag och jag kunde mina steg mycket väl. Harmoniskt samspel och långt borta i många tankar om mycket. Ibland, även en sådan här fin soldag, vill man kunna spola tillbaka bandet, gå tillbaka lite i tiden och korrigera vissa saker man beslutat sig för och gjort i livet. Bara ändra lite och se vad som hänt. Men det kan man ju inte.
Imorgon: Barcelona-Arsenal klockan 7.45pm.
Bara så att ni vet.
Tips: 2-2 och Arsenalavancemang. Så klart.
Bendtner och Nasri.

Evakuerat Fleet Street

Publicerad 2011-03-03 18:43:17 i Allmänt

Satt i godan ro och konverserade över en eftermiddagspilsner på Fleet Street med Paul Coffee och Hedvig. Hedvig på kortvisit i staden och en mycket trevlig liten stund. Efter ett tag på puben börjar en helikopter cirkulera över området kring puben, det kan man tydligt höra. Ganska tätt över taket flyger den rundor och får snart sällskap av ytterligare en flygmaskin. Går på toaletten och noterar från fönstren på övervåningen att det inte bara är polishelikoptrar i luften, på hela Fleet Street syns poliser. I övrigt är gatan tom på människor, kan jag genom fönstret skåda. Inte en ända svart kostym i sikte. Mycket märkligt, tänker jag och blir lite nyfiken. Gläntar försiktigt på dörren till puben och går ut på trappan för att ta en lite närmare titt. En bister polisman kommer omedelbart fram till mig. "Vad gör du för nåt?, är du på väg någonstans?", frågar han mig med en mycket auktoritär stämma. "Tänkte bara kika lite", svarar jag. "Det här vill du nog inte se", svarar han och föser tillbaka mig in i lokalen.
Tydligen står ett skumt fordon parkerat på en tvärgata lite längre bort från puben och därför har hela området spärrats av. Misstänkt bomb i bagageutrymmet. 30-40 polisbilar, lite brandbilar och ambulanser och ytterligare lite poliser till involverade i letandet efter bomben.
Polismannen säger åt oss och de andra gästerna på puben att gå några kvarter bort med tankte på risken för att något ska detonera. För säkerhets skull.  Eller som han säger till Paul Coffee: "Om det skulle bli en bang bang"
Lugnande ord.
20 minuter senare är det grönt ljus för Fleet Street-trafik igen och möjlighet till en andra pint.
Dagen efter, idag känns det seriösa i situationen som bortglömd. Andra samtalsämnen är snart på agendan. Som Radiohead, Ikea och sill typ. Chefs-Andy hemkommen från tur till Ikea överaskar mig plötsligt med två burkar sill. Senap och löksill i två fina små glasburkar. Han skrockar lite glatt över min förtjusning och undrar om jag fått något smaprov av Paul Coffees saltlakrits han köpt åt honom. En bit, säger jag till chefs-Andy och tillägger att det var delikat. Paul Coffee är mycket nöjd över sin saltlakrits. Går runt med en lurigt nöjd min. Jag tycker inte om lakrits alls, men det säger jag ingenting om till chefs-Andy.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela