etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Försenat brev

Publicerad 2011-05-27 13:19:05 i Allmänt

Vaknar till av en tanke, vaknar fast jag är vaken och det ännu är eftermiddag. Vårregnet slår mot rutan.
De där leksaksbilarna i metall, små men fulla av detaljer och som en dröm för en femåring, den gröna heltäckningsmattan och de gamla möblerna i mörkt, blankt trä. Kontoret fullt med prylar från en tid som varit, som blev gästrum under våra besök. Rullader och filmjölken med flingorna som smakade lite godare än de gjorde vid frukostbordet hemma. Promenaderna du gick med oss till lekplatserna och fikapauserna vi tog där vi blåste bubblor i saften genom sugröret fast vi inte fick och tog varsinn bakelse fast vi bara orkade en halv. Alla gångerna du lekte de där lekarna med bollen hemma på mattan. Fast du inte tyckte det var lika roligt som vi skrattade du och gav oss din tid. Berättade något roligt och gav oss de där 20-lapparna då och då. "Spara eller köp något gott", som du brukade säga. Skickade kort, kom på besök, hjälpte till med läxorna, läste högt och var närvarande fast vi nog velat setts oftare egentligen och tomheten timmarna efter, när ditt plan hem lyft. En vuxen gestalt att lita på i alla lägen, ett stöd, någon man kunde berätta för, som varken dömde eller spelade med i våra unga livshistorier och skeenden. Mycket som borde blivit sagt, som det blev för sent att säga, så antar att det här är ett för sent skrivet brev till dig.

Precis som vanligt

Publicerad 2011-05-21 11:58:24 i Allmänt

Är tidig med allt den här lördagsmorgonen, vaknar med fåglarna och byggarbetarna som river huset på andra sidan gatan. Vaknar pigg och med en energi man vill känna oftare.
Berlinhistorier dagen innan över telefon får mig att längta bort. Eller till något. Sommarhistorier från Berlin-brodern ger mig något att bygga vidare på. Får mig vaken efter lång dag på jobbet. Tiergarten, gator och klubbar, kan titta både tillbaka och frammåt. Han har köpt en cykel, berättar han. Minns för ett år sedan på cykel genom stan, med Anton i den tomma electro-baren, på golven och när rock-Marcus plötsligt var i stan utan förvarning. Ställena vi aldrig hittade till och hur vi bar på den där unika känslan i det vi företog oss. Känslan av det nya. Kan se frammåt, kan se sommaren igen. Upptåg och äventyr. Vi planerar lite, där över telefon utan att egentligen få så mycket organiserat, som det så ofta kan vara.
Fanns en tid när jag alltid ville sitta längst fram, när jag cyklade snabbast och alltid hade energin och humöret.  När allt var lite mindre komplicerat och jag trodde på allt som de sade, när historierna var helt sanna. Nu längtar jag till det nya men romantiserar det gamla och på så väldigt många sätt känns det som att det är precis som det alltid har varit.
Är tidig med allt den här lördagsmorgonen, vaknar med fåglarna och byggarbetarna som river huset på andra sidan gatan. Vaknar pigg och med en energi man vill kunna känna oftare.
Berlinhistorier dagen innan över telefon får mig att längta bort. Eller till något. Sommarhistorier från Berlin-brodern ger mig något att bygga vidare på. Får mig vaken igen efter lång dag på jobbet. Tiergarten, gator och klubbar, kan titta både tillbaka och frammåt i berättelserna. Han har köpt en cykel, säger han. Minns för ett år sedan på cykel genom stan, med Anton i den tomma electro-baren, på golven och hur rock-Marcus plötsligt var i stan utan förvarning eller annonsering. Ställena vi aldrig hittade till och hur vi tre bar på den där unika känslan i det vi företog oss. Känslan av det nya. Kan se frammåt, kan se sommaren igen. Upptåg och äventyr. Vi planerar lite, där över telefon utan att egentligen få så mycket organiserat, som det så ofta kan vara.
Fanns en tid när jag alltid ville sitta längst fram, när jag cyklade snabbast och alltid hade energin och humöret. När allt var lite mindre komplicerat och jag trodde på allt som de sade, när historierna var helt sanna. Nu längtar jag till det nya men romantiserar det gamla och på så väldigt många sätt känns det som att det är precis som det alltid har varit.

Extra tandkrämstub

Publicerad 2011-05-19 18:16:12 i Allmänt

Det är kvalmigt, dammigt och skitigt i staden. Små moln av damm och smuts blåser omkring på de kvava gatorna och regnet, det lilla som föll känns befriande i sitt stilla strilande i vårkvällen. Paraplyer, regnjackor i glada färger, två finanskarlar i blöta fest-smokingar och sedan, efter, skymtar solen fram igen.
Lågt, lågt stående, knappt synlig, men ändå där precis över hustaken i kvällen mitt i veckan som symbolen för våren eller för vad som helst.
Spikar upp ett par tavlor i hallen, slänger i en tvättmaskin och upptäcker en extra tandkrämstub i ett köksskåp. Är definitivt första gången jag har en oöppnad förpackning vid sidan av den tub som för tillfället brukas. Tänker på min far, man ska ju bli som sina föräldrar med åren, säger de, och han inhandlar alltid en extra tandkrämstub (minst) för att vara på den säkra sidan. Känns som att några slags vuxenpoäng kan räknas in på kontot efter den här upptäckten i köket. Som att jag närmat mig min far och fadersgestalt ett par steg.
Spikar upp en tavla till, får beröm av min lägenhetsgranne som också pysslar i köket. Flyr sedan, strax efter hastigt köket för en stund när hon inleder den delen av pysslet som innebär att röra ihop en form av gryta som hon gör ibland. Den doftar mycket illa och ser ut som en vattning, gulaktig havregrynsgröt (Med kött i, typ korv) I en blekgrön plastskål bereds den här grytan och får mig att stanna på rummet med stängd dörr tills jag kan höra att köket är tomt, kusten är klar och lugnet lagt sig igen. Då smyger jag ut och lagar lite italienskt till dofterna av baltisk matkultur. Carbonara är väl italienskt?

Celebert på Fleet Street

Publicerad 2011-05-17 11:23:01 i Allmänt

Helgen ägnades åt jobb, italiensk middag och ett fantastiskt födelsedagskalas. Vacker atmosfär, underbara människor och på drinkbordet ett gammalt klassiskt bål att sörpla ur. Bål är gott.
Sista kunden på fiket på måndagen blev, lite oväntat, Tottenham och England-anfallaren Peter Crouch. Lång och ranglig joggade han över gatan, in genom dörren och beställde kaffe med två bruna socker i. Vit skjorta och slitna jeans. Satt i något slags möte vid det bästa fönsterbordet med en herre som såg ut att vara en mycket viktigt och inflytelserik person. Är det en transfer på gång för den gode Peter? Kom ihåg var ni läste det först.
Sedan skrattade Peter åt min kärlek till Arsenal, och jag gratulerade till en bra säsong. Förklarade att vi skulle stänga, för att klockan var sju, och Mr Crouch svarade att de skulle dra sig vidare, den viktige herren och han. Utan att betala lämnade sedan Peter och den viktige herren i all hast fiket och det gjorde mig aningen sugen på att sälja den historien till The Sun eller Daily Mail. Ringa upp dem och skvallra. "Peter Crouchs kaffestöld" Kan se rubriken framför mig. Karln har ändå en timlön som motsvarar fikets intäkter för en hel dag, om inte mer, så kan tycka att de två cappucino-punden(och lite dricks kanske) vore på sin plats...

De där skorna

Publicerad 2011-05-11 00:05:13 i Allmänt

De flesta morgnar på vägen mellan stationen och jobbet ligger i gryningen utspridda hemlösa och får ett par timmars sömn i skydd av gamla, slitna, medtagna sovsäckar eller filtar. På ihopsamlade kartonger och tidningar ligger de där och får för en stund en djup sömnstund. Det är precis innan staden är på väg att vakna upp för den nya dagen och det är tiden på dygnet då alla är på väg någonstans. Vi är alla på väg emot något vi ska få uträttat under dagen och så har säkert den hemlöse där under filten på kartongen också gjort någon gång. Brukar tänka att han som ligger och sover i den tidiga morgonen vid värmefläkten i backen upp till Aldwych i sin röda gamla sovsäck också har stretat iväg till jobbet.
Någon gång, någonstans har nog han också under solens första strålar lämnat en varm lägenhet eller hus, kanske en familj för att gå till sitt jobb och tjäna ihop till hyran och maten. Till barnens fritidsintressen och till semestrar i solen.
Nu tar han om kvällarna av sig sina skor, ställer dem bredvid sig och kryper ned i sin sovsäck. Tänker att det måste gått snett någonstans på vägen, att han måste tagit felbeslut, blivit lurad, blivit av med jobbet, blivit lämnad eller på ett eller annat sätt rört till sin tillvaro en gång i tiden. Hamnat i en utförsbacke som inte gick att ta sig upp ifrån igen. Han kanske försökte och drömde, men inte förmådde, inte fick en andra chans. Kanske ingen chans alls.
Passerar honom och undrar vad jag egentligen har gjort för att förtjäna roligt jobb och husrum, tänker hur orättvist allt kan vara och känner en sådan sympati att det skär i hjärtat när jag ser de där prydligt ihopställda skorna bredvid sovplatsen. Blir kall och ristad. En tom ölburk, en tom kaffekopp och så de där skorna. Snyggt och prydligt, liksom ombonat mitt i allt det där eländet som det där och då inte går att se någon ände alls på. Som att det sista han har kvar att greppa, den sista fasta punkten i tillvaron är att i alla fall ställa de där joggingskorna snyggt bredvid sin blekröda sovsäck.

Brick Lane

Publicerad 2011-05-06 21:33:28 i Allmänt

Tillfälligt huserande på Brick Lane för min del på grund av olika omständigheter i min lägenhet och från en dag till en annan känns Stepney så väldigt ocentralt och besvärligt. Trodde aldrig jag skulle bo så centralt i London. Boendes på Brick Lane ringer alarmet, kläder krånglas på och sedan är jobbet bara en lite lätt promenad iväg. Ingen stress eller buss-ångest, inga bistra biljettkontrollanter eller imma på glasögonen (även om det inte är så aktuellt den här tiden på året) En liten lätt, nonchalant gångmarsch ned på stan i morgonsolen och in bakom espressomaskinen för dagens första kaffe känns som lite för enkelt och ledigt för att kunna vara helt sant. Skulle inte ha något emot en sådan morgonrutin. Blir lite på min vakt, någonstans måste det finnas en hake med den här Brick Lane grejen, något jag råkat missa och inser i samma stund att jag flyttar tillbaka hem, österut redan dagen efter.
Blåser i lite mer luft i luftmadrassen, rättar till lakanet, trycker ned mina saker i väskan och sätter mobilalarmet för morgondagens promenad till fiket.

Tid för bussen

Publicerad 2011-05-04 20:43:17 i Allmänt

Usama har varit död ett litet slag, världen ska vara säkrare nu sägs det och kanske till och med frid och fröjd på vår jord nu, säger andra. I USA har Obama har ett val att vinna och har blivit populärare i sitt land efter Usamas död. På väg mot ny mandatperiod kanske och uppståndelsen kring terrorledarens död ses som en seger och steg i rätt riktning. För USA, för världen och för oss alla. Att vi ska vara mer som en familj nu och att rättvisa äntligen har skipats.
I Libyen är enligt vissa uppgifter brittiska flygplan inblandade i Ghaddafis brors död och Sverige, vi vill också vara med och brottas i Libyen med JAS-plan. JAS, våran stolthet, symbolen för teknologin och den moderna andan i landet. Lite vid sidan av lekens centrum står vi svenskar och följer spelet, kastar symboliskt in ett par flygplan och ger oss själva en klapp på axeln. Vi får vara med, vi får påverka utvecklingen och tänker oss nog att det är en bra sak. Ett steg i rätt riktning för vår politik.
Utanför den lokala mosken i kvarteret där jag bor sitter plakat i protest mot USA och Englands verksamhet i Afghanistan, Libyen och Irak de senaste årtiondena. På gatorna bland vanligt folk finns ett stort missnöje med hur mycket pengar som regeringen satsar på sin krigsbudget och för vad det är man kämpar. Någonstans på vägen har det engelska folket tappat tron på sin utrikespolitik. Det som för en majoritet för ett par år sedan kändes som en självklar kamp att ta känns mer och mer som ett krig med få glasklara motiv eller tydliga tecken på resultat.
Usamas död kan ses som ett resultat i sig, men någon lösning (som många verkar beskriva det som) på den underliggande problematiken med terror kan nog inte ens den mest krigsglade skriva under på att det är. Våld föder våld, aldrig har det kännts mer aktuellt i ett land som har fingrarna med i många spel.
Sverige har fingret med i ett av sina första spel och då måste man som land också acceptera att man blottar sig för hot utifrån, exempelvis från terrororganistationer. Landet får blod på sina händer och det är en ny fas för Sverige. Det finns ingen mellanväg och ibland kanske det kan vara värt att fundera över sådana saker en extra gång innan man med svarta och vita motiv kastar sig in i det internationella, politiska spelet.
England känns i många avseenden, kanske mer än någonsin, som ett land delat i två delar. Inte alls som en familj sköter landet sin utrikespolitiska opinion och åsikterna går isär. Många känner att landet är mer hotat nu än med en Usama Bin Laden i livet och bara det, den känslan hos männsikor, kanske är en en fingervisning som vilka vindar det är som blåser.
Med de vindarna har valet mellan buss och tunnelbana blivit aningen lättare att göra.

Hemma igen

Publicerad 2011-05-02 22:31:27 i Allmänt

Landar ganska sent, vaknar till av dunsen från landningsställen som slår i marken. Köar för att visa passet, har inte bråttom så den långa kön bekymmrar mig egentligen inte. Hemma efter Sverige-helg tar jag bussen in till stan och har svårt att sova. Rastlös och lugnet själv på samma gång där på stolen i mörkret vid fönsterplats. Monoton, mörk och öde motorväg blir till hus, fabriker, OS-bygge och sedan East End på riktigt. Hemma efter fest, sol och skratt.
Ganska öde ligger staden där runt om mig längst med vägen, badande i skenet av skyltar och ljus. Några få nattugglor på gatorna, annars ganska tomt och fridfullt. Chauffören spontanstannar lite vresigt och i tyst protest vid min tunnelbanestation. Stiger av i kvällskyligt Stepney med en polis-siren, en mumlande alkis på hörnet utanför spelbutiken och ljudet av ett vägbygge som välkomstmelodi att lyssna till på promenaden genom parken hem.
Allting känns med ens lika dekadent, svårflörtat och alldeles hjärtskärande fint på samma gång. Den vill ju egenligen inte att man ska älska den, staden, och verkligen inte Stepney. Den anstränger sig inte alls och får mig ända att falla platt. Förstår inte varför när känslan av att ha kommit hem till något griper tag obevekligt hårt om mig.   Är ganska sent, vaknar till av det dova ljudet när portdörren slår igen. Lagar lite nattpasta, har inte bråttom, så den sega spisen bekymmrar mig egentligen inte.
Dagen efter, några få timmars sömn senare, går alarmet igång och det är dags att morgonsur ta sig in till jobbet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela