etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Spring

Publicerad 2009-09-29 16:23:51 i Allmänt

Bokhyllan pa plats utan nagot bakslag eller missode vilket bade forvanar och gor mig stolt pa samma gang. Framsteg helt klart pa det praktiska kunskapsomradet. Sol och lite sommar idag i London. Jim tog med mig pa en loprunda i Victoria Park. Blev mest promenad av det hela, Jim behover slipa pa grejerna. Tog slut efter inte ens halva parken avklarad, och da fick han anda lana mina superskor. Skall inte klaga egentligen, for min halsena borjade protestera redan efter att par minuter, och vanster kna nagra hundra meter senare. Formen ar inte pa topp, men det har bade jag och Jim slagit fast att det ska bli andring pa.
  Det ar latt att springa i Victoria Park ocksa. Alltid liv, rorelse och vacker. Blommar gor det an och graset ar gront och doftar som man kommer ihag att det gjorde.
  Vaxlade in min myntsamling idag och blev lite glad av det. Ett valdig rasslande i maskinen var det.
Arsenal mot grekiska Olympiakos ikvall pa puben och det ar givetvis en hojdpunkt. Tror pa 4-0 rakt av helt enkelt.

Bokhylla

Publicerad 2009-09-26 13:16:56 i Allmänt

Stadar och donar lite pa morgonen med Hakan Hellstrom i bakgrunden. Dammsugaren lagger av och moppen luktar illa, men det blir anda ganska rent. Diskar och rakar repa en skiva i samma veva. Lite ont i halsen och smafrusen tassar jag runt och samlar ihop gammal tvatt och kanner mig somnig. Man vet nar man haller pa att bli sjuk. Seg och varm och kall pa samma gang. Ater lite musli, tar en banan och ett apple och kanner mig lite battre. Bibliotek och varmdusch gor mig piggare och tackar ja till ett jobbpass imorgon. Sondagsoppning pa cafet kan vara mycket battre an vad det later. Man brygger kaffe, ater lite frukost, gor en och annan latte och smapratar med morgonpigga kunder samtidigt som en ny dag gryr utanfor fonstret. Nar man sedan jobbat klart star dagen i full blom, det ar liv och rorelse pa gatorna och man har bade puls och energi efter sin tidiga uppgang. Sover kanske lite middag efter hemkomsten, men nar man vaknar ar anda eftermiddagen full av mojligheter.
  Ska forsoka montera en bokhylla innan jobbet och maste kopa en skruvmejsel. Har aldrig ens tankt tanken nagon gang tidigare i livet. Agde en snickarlada som liten med hammare, mejslar och tummstock, men det var ett tag sedan och nu vet jag inte riktigt hur man gar till vaga. Jarnaffar typ? Ar det en sadan man ska leta efter, eller gar det bra med nagon diverseaffar bara? Kvalitet ar val inte hogsta prioritet da jag ar langt ifarn sakert att mejseln kommer att anvandas sarledes frekvent. Pris kommer sakerligen att vara avgorande, men givetvis ocksa dimension. Tar med mig en skruv fran bokhyllan tror jag for att fa med mig ratt mejsel hem.
  Det lag en beskrivning i kartongen som hyllan lag i som tur var. Lite som en Legobeskrivning sag den ut. Sa svart kan det nog inte vara.
  Ar anda lite nervos. Har sa daligt talamod med sadana har saker. Traslojd var heller inte nagot amne som jag jublade over att under hogstadiearen tillbringa torsdagseftermiddagarna at att studera. Aterkommer med bokhyllan utveckling vid ett senare tillfalle och ger er uppdatering pa hur resandet av den fortloper. kanske kan det vara sa att den ar klar redan idag?

Filurar

Publicerad 2009-09-24 15:44:50 i Allmänt

Svenskar vart jag an gar i London denna Torsdag och sa smatt borjar tankar snurra i huvudet om det ar ett tecken eller nagot form av kall. En kallelse hem till Norden. Det kanske ar meningen att jag ska ta detta pa allvar och packa grejerna? Eller sa handlar det om sammantraffanden?
Solen skiner i alla fall och det kan man ju se som ett tecken pa att Londonhost ar det som galler. Filurar omkring lite med oklar agenda den har veckan. Lite vad som helst kan ske kanns det som. Pysslar med bankkonto, ska stada huset och ater Daim. Igar spelade jag fotboll och idag har jag ont i benen efter detta.
Holl pa att bli overkord pa vag hit till internetcafet. Horde en tuta och reagerade i precis ratt tid for att undvika en overkorningsincident.
Johanna njuter av spansk sol for tillfallet, men Londons solsken ar av nastan samma kaliber den har eftermiddagen och svetten rinner lite smatt nedor ryggen nar jag skriver detta. Mork farg pa linnet. Bra val.
Som det kan vara ibland. Ljummen mjolk liksom.

lunk

Publicerad 2009-09-22 11:34:09 i Allmänt

Solen och mitt alarm vacker mig den har morgonen. Mer alarmet an solen, men det ar okej. Blickar ut over hostloven, dricker lite vatten och tar mig samman. Behover inte vara uppe tidigt, jobbar kvall idag, men kanner att solen ar for vardefull for att sova bort under de har sista halvljusa veckorna innan vintern kommer att krama oss med kalla armar och hander. Promenadvader, for det ar sadan dar lagom temperatur, utan svett pa ryggen kan man lunka gatorna fram och lata vindarna svalka. Ingen och alla destinationer egentligen den har formiddagen, men det blir till slut banken for ett mote om ett konto. Hostlunk ar vibbarna jag far. Tandlakervader skulle kanske Lars Winnerback kalla det. Har fatt en tid for mote i alla fall. Ska pumpa bakdacket pa min cykel ocksa och kanske laga ihop styret lite sa att jag kan cykla igen.

Perspektiv

Publicerad 2009-09-21 12:16:36 i Allmänt

Perspektiv ar sa oerhort viktigt att fa pa det mesta man gor har i livet. Det kan galla synsattet man har till sitt liv eller perspektiv pa saker man sjalv eller andra har utrattat. Allt kan stallas i relation till annat, gamforas och bedommas. Perspektiv ar inte bedomning, utan mer ett sunt satt att se pa olika saker. Nar jag i helgen tillsammans med Jim och Per vandrade hem fran Emirates Stadium i Islington efter Arsenals fenomenala 4-0-seger over Wigan slog mig tanken att det kandes ganska bra. Vadret hade varit fantastiskt, men efter matchen hopade sig molnen och ett stilla regn foll. Inget kallt och obehagligt regn, utan mer som ett sommarregn som skoljde av kropp och sjal lite grann. Ruskade om en. Vandrade hem i lordagseftermiddagen, smapratade lite, kopte en kall tropicanajuice och en pilsner. Satter man perspektiv pa en sadan lordag ar det givetvis en lordag man vill minnas. Som lordagarna sag ut i drommarna nar man var tolv och sag pa tipslordag. Jag satte mig in i hur det var for alla Tom, Bill, James etc, som satt pa alla de dar arenorna vi i svensk teve fick se lordag ut och lordag in. Tankte mig hur deras liv sag ut. Tankte att det maste vara fantastiskt att en grakall novemberlordag se exemplvis Fulham-Bolton spela 0-0. I vardagsrummet var det aldrig grakallt, utan alltid varmt och gemytligt. Nar vi knappte av teven vid sextiden pa lordagskvallen for att inmundiga middagen, trangdes Tom, Bill och James i tunnelbanekon, bilkon, busskon, korvkon eller nagon annan form av ko. Fotbollsbesok handlar i mangt och mycket om koande i olika former. Fran vardagsrummet var det aldrig ko. Bara att traksa in i koket. I lordags var det heller inget koande. Jag, Jim och Per vandrade bara helt sonika hemmat. Hade jag for tio ar sedan kunnat se mig sjalv i lordags hade jag matt bra. Lutat mig tillbaka i soffan, tagit en godisbit och formodligen haft ett litet lurigt leende pa lapparna. Sedan kanske blivit lite besviken for att ha fatt en bekraftelse pa att jag inte skulle bli proffesionell spelare som vuxen. Men att ga pa Arsenal hade rackt gott och val. Man maste ibland se sig sjalv utifran. Da kommer perspektivet automatiskt. Det ar ens skyldighet att gora det basta av saker och ting, inte grava ned sig, utan kunna vara glad och nojd aven over det lilla.
  Per svangde av till sitt och tillsammans med Jim tog jag mig den sista biten hem. Kopte en burgare till Johanna, gjorde en laxmacka i koket. At nagra daim.

Islington

Publicerad 2009-09-19 13:10:10 i Allmänt

Ledig lordag igar och jag ska se Arsenal mot Wigan pa Emirates, vilket givetvis ar en karamell. Lugn fredagskvall igar. Storebor pa besok och tillsammans med Jim drack vi nagra pilsner i Islington innan vi for hem vid halv elvasnaret. Islington ar vackert. Islington ar rofyllt pa manga stallen och husen fina med putsade fasader och dorrar i fina farger. Inte praligt och overdadigt som Knightsbridge och Kensington, i en annan dimension. Har ar det mer realistiskt. Smabarnsforaldrar med hyggliga karriarer och en slags trivsamhet. Skulle kunna ha ett sadant dar vacker hus nar jag ar, lat saga 35, och strosa ned om tidiga sondagsmorgnar och handla tidning och frukost, at den, morgonjogga och vara tillbaka vid tio, halv elva och kanna sondagen ta fart. En ny dag vakna till liv. Blir orolig for mig sjalv nar jag tanker sa. Tanker att jag borde vakna upp forvirrad vid tolvsnaret i ett buskage i Shoreditch och forsoka lista ut hur tusan jag egentligen hamnade dar. Eller strosa hem vid attatiden pa morgonen med solen, faglarna och helgjobbarna som sallskap hem i gryningen. Det dar kan man kanske ocksa fa, eller bor fa sig en liten dos av som ung pag i London, det ger minnen och upplevelser, men ibland kan det ocksa bara vara skont att ga hem och lagga sig vid tio och sedan dagen efter vakna pigg, utvilad och redo for dagen. Mindre angest och mer kvalitet. Lite mindre east och mer Islington liksom. Eller Highgate.

Morgonbris

Publicerad 2009-09-05 14:16:37 i Allmänt

Dilemman och sadar kan ju vara valdigt jobbiga att tanka pa ibland. Har man lovat sig sjalv sa har man och da galler det kanske att inte gora nagot eller nagra undantag alls. Eller sa kan man valja att forandra och andra uppfattning. Bara for att man kanner for det. Samtidigt sviker man det man sjalv har lovat sig for nagot roligare och mer givande. Man vet att det man har lovat sig sjalv kanske inte ar den allra vassaste kniven i ladan eller det mest underhallande, men ett lofte borde anda sta fast som ett lofte. Det borde inte vara nagon skillnad mellan ett lofte till sig sjalv eller nagon annan. Anda: Dilemma. Kval.
  Satt pa jobbet under en rast och gjorde upp en liten lista med olika saker som september kraver av mig att jag ska ta tag i. Lite som en kalender, men anda en lista. Tanker inte ga in narmare pa listan, men det handlar om att skapa en lite mer organiserad manniska an vad som ar faller idag. Som tar tag i saker direkt. I den bilden passar det inte in att inte halla loften till sig sjalv. Loftet behover inte vara stort eller betydande. Det ar inte fallet, men det handlar om principen. Gor man avkall pa sina principer for ofta kan det bli problem. Inte alltid, ibland kan det leda till positiva saker och glada overaskningar, men ibland kan man bli staende med sin keps i handen, skakandes pa huvudet samtidigt som funderingarna och tankarna kretsar kring vem man egentligen ar eller blivit.
  Kanner inte igen sig liksom. Kanske ar det inte viktigt, men ibland ar det nog bra att kliva tillbaka nagra steg, ta en funderare over identitet, framtid och vem man har blivit. Lara kanna sig sjalv lite igen. Laga ihop en del avklippta band, for att klippa for manga band samtidigt ar nog inte sa bra. Ingen forankring och det ar latt att blasa ivag med en vindby. En morgonbris kan utan fasta band vara tillrackligt for en forflyttelse nagonstans. Framat den sena eftermiddagen, nar vinden avtar, ser man klart vad man har hamnat och det behover inte nodvandigtvis vara vid vattenbrynet dar man satt nar morgonbrisen drog in.
  Lite framat sen eftermiddag, eller i borjan pa kvallningen ar det nog nu. Ar dar, tittar mig runt, forsoker komma pa var jag har hamnat och har nog snart det pa tungan, men forst maste det na hjarnan.

September

Publicerad 2009-09-03 12:10:30 i Allmänt

Inget varmvatten i lagenheten sedan dryga veckan tillbaka. Forsoker utan storre framgang att na den kare agenten som har hand om sadan har fragor. Daligt med svar. Borjar bli kallt ute. Man duschar anda. Blir kall och som en ny manniska. Friskt liksom. Som ett morgondopp efterat. Men nu borjar jag anda fa nog av friskheten, for centralvarmen fungerar inte heller, och nar hostbyarna drar in over staden och man ligger med tva tacken over sig sa ar det inte sa himla skojigt med ett uppfriskande morgondopp som vantar. Da vill man ha varme och immande speglar i badrummet.
  Loven faller och lagger sig pa marken nu. Sista versen pa sommaren. Inga undanflykter langre. Svart pa vitt ar det dags att ta tag i saker och ting. Saker som inte blivit av. Inte okej att bara glida runt och ha lite roligt langre. Eller?
  Kan anda ta tag i saker kanske. Hosten skrammer, men mer gladjer nu. Vira en halsduk om sig, vara effektiv och sa blir det ju Champions Leaguefotboll ocksa. September ar en manad med events och roliga saker. Galler att njuta och ta vara pa den. Sadant har jag svart for. Min skyldighet att lara mig sadant. Lara mig lite livet pa ett satt. Inte vara sa skiftande. Kunna stanna upp och njuta, om an bara for en liten stund, sa anda kunna gora det, och inte oroa sig for nasta steg eller korsning sa valdigt mycket. Svart.

Varannan dag. ...

Publicerad 2009-09-01 22:56:16 i Allmänt

Varannan dag. Lite sa ar det just nu tror jag. Ena dagen ar man tillfreds, kanner flytet och inspirationen. Andra dagen skeptisk och tvar. Pa daligt humor och butter. Man kanner tvivel emot sitt leverne och vad det ar man egentligen utrattar. Man blir radd. Kyligt i lagentheten. Man skakar till lite och funderar av vad det ar som fyller dagarna. Hur ser innehallet ut? Idag ar en okej dag med lite arbete och så. Inget ordinärt, men fridfullt och utan stress eller demoner.
  karneval i Notting Hill igår. Fint väder och trevliga människor. Gick ändå hem tidigt. Var
 inte riktigt på humör och ville inte sprida dåliga vibbar runt omkring mig. Vila är ju heller aldrig fel. Lite som en investering liksom. Man sätter in på kontot. Sparar sin energi.
  På tal om energi så läste jag i dagens Guradian om ett projekt, 10:10, som handlar om att männsikor genom att skriva på ett avtal förbinder sig att skära ned sina koldioxidutsläpp med tio procent under 2010. Som ett försök liksom. Enligt mig låter dett mycket intressant, och är värt att pröva för alla människor, även om man inte skriver på och går med i projektet. Att försöka spara tio procent går ju liksom bra ändå. Att gå eller cykla till jobbet, byta till lågenergilampor, sopsortera, köpa rättvisemärkta produkter och tänka klokt vid matvaruinköp går bra för de allra flesta människor och är något vi måste vänja oss vid att tänka på i framtiden. Om vi vill ha en hållbar framtid för planeten framöver. Är mycket väl medveten om att det är dubbelmoral av mig att sitta och skriva detta i London och jobba för ett multinationellt företag, då båda delarna, storstad och storföretag är synnerligen negativt ur ett miljöperspektiv. Men alla människor oavsett var de befinner sig måste å andra sidan dra sitt strå till stacken. Annars kommer stacken inte att bli så stor och det kommer inte finnas tillräckligt med ihopsammlade barr för att göra något åt miljöproblematiken. Börja agera redan nu är mitt råd till er kära läsare den här tisdagskvällen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela