etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Platser som Denmark Hill

Publicerad 2009-07-30 11:13:37 i Allmänt

Spelade for forsta gangen pa mycket, mycket lange det fantastiska tevespelet Fifa pa xbox hemma hos Per igar. Motte upp honom vid Farrigdon Station och vandrade till hans lya. Var orolig for mitt kunnande och min kapacitet efter ett sa pass langt speluppehall som det anda har varit. Det visade sig dock inte vara nagra konstigheter, utan jag klarade 2-2 i matcher. Per kan dock skylla pa halsont och hosta, medan jag far noja mig med ursakter som att den indiska maten som inmundigades var tungsmalt eller att jag var Kalmar FF i en match...
  Per funderar pa en flytt till Amsterdam. Bara sa att ni vet det.
Lite glimtar av sol har jag lyckats se den har morgonen, och aven om det ar lite kyligt i luften kan nog vadret bjuda upp till en sommarvals idag med snart bara en dag kvar av manaden juli.
Magnus Betner kommer att gora ett framtradande har i London snart. I borjan pa september kommer han till ett stalle i Stoke newington och kor ett gig. Ska formodligen dit, vilket ska bli valdigt spannande pa manga satt. Dels Magnus Betner och dels Stoke Newington, som jag aldrig besokt. Lite som med Denmark Hill. Har sett det pa bussarnas skyltar sedan jag besokte stan forsta gangen men aldrig varit dar. Lite sa ar det med en del platser. Besokte exempelvis Oxelosund for (vad jag vet) forsta gangen under Sverigebesoket forra veckan. Det ar annars en plats som bara funnits i historierna och tankarna. Ealing Broadway och West Ruislip, i varsin ande pa cetral line. Samma dar. Man forestaller sig hur det ska se ut dar, man tror sig veta och malar upp en bild av livet i zon 5 och 6 pa tunnelbanelinjerna. Formodligen ar det inte sa himla speciellt. Kanske bara ganska trakigt och lite avslaget. Var i High Barnet i vintras, andstation pa northern line, och det kandes om nagot som andstation. Sparet tog liksom slut dar, som man forestaller sig att det gor vid andstationer...

20 minuter

Publicerad 2009-07-28 18:10:21 i Allmänt

20 minuter. Ungefar sa lang tid tar det att ta sig mellan tva olika delar av varlden i den har staden. Olika universum finns inom Londons granser och inga murar eller staket skiljer planeterna ifran varandra. Enkelt gar det att med buss och tunnelbana inta och landa pa planeterna.
  Lamnade ett slamrigt och stokigt east med tunnelbana vid lunchtid och stegade 20 minuter senare upp for trappan fran Knightsbridge tubestation och mottes av ett annat London an dar jag bor. En annan stad. Vita putsade fasader, sakerhetsbolag, stadsjeepar, eleganta damer och herrar med fina skor, pittoreska cafeer med sma uteserveringar och en avslappnad atmosfar ar inte vad man ar van vid om man bor i Bethnal Green.
  Ledig dag idag och har agnat dagen at att traska runt lite i Chelsea och Fulham, vilket alltid bidrar till ett gott humor och en kansla av harmoni. Att betrakta alla till synes harmoniska manniskor i de vackra kvarteren glida runt i sina fina bilar eller promenera med sina sma och dyra hundar skapar en kansla av att vara mitt i en filminspelning. Kommer man fran Visby ar inte Ferrari 550:s, Land Rovers eller Porschebilar vardagsmat, och nar man gar och ar som mest imponerad och fantiserar om ett liv bakom ratten i en lyxjeep med tonade rutor i Chelsea, sa kommer ocksa andra kanslor over en. Kanslor av att man fatt verkligheten skriven, printad i en bunt och kastad i famnen pa en. Man gar runt och bar pa verkligheten i famnen nar man flanerar pa Kings Road. En verklighet som bestar av klassklyftor sa stora att inte ens Christian Olsson eller Carolina Kluft skulle dromma om att forsoka hoppa over dem.
  Pa en parkbank sitter en kvinna och skriver i ett block. Hon ar omgardad av svart sopsackar och nagra vaskor. Kladerna trasiga. Innehallet i sackarna och vaskorna kanske till stora delar ar vad hon ager. Alldeles bredvid henne leder vagen mot Sloane Square och pa trottoaren gar valkladda manniskor bredvid dem susar svarta lyxbilar forbi. Sa nara, men sa ofattbart langt bort ifran varnadras vardagliga verkligheter ar kvinnan pa parkbanken och manniskorna pa vagen och trottoaren. Just dar och da tanker nog ingen pa det, allt blir vardag sa smaningom, solen sken och solen skiner ju lika mycket for alla manniskor oavsett om bankkontot innehaller miljoner eller pennys.
  Tar bussen hem, det tar betydligt langre an 20 minuter, somnar och stiger med somninga ogon och stela ben av vid Liverpool Street. Handlar pa Tesco och traskar hem.

Mandag 27/7

Publicerad 2009-07-27 12:44:23 i Allmänt

Tassade upp tidigt den har morgonen. At en frukt, tog ett glas vatten och gick sedan och sov i nagra timmar till. Tva eller tre duvor tog skydd mot regnet pa fonsterblacket till sovrummet och gjorde att man vaknade till lite da och da. Duvor har jag i allmanhet lite svart for. Kan inte forklara vad det beror pa eller sa. De ar lite luriga bara.
  Hade tankt vara effektiv och organiserad idag.
Laste lite pa biblioteket istallet for att vara effektiv. Ibland vill man men orkar inte ta sig for det man borde ta sig for och idag kan vara en sadan dag. Det regnar ute och ar lite smakyligt i luften. Jag stanger dessutom kaffebutiken idag och ar orkeslos trots all somn. Effektiviteten sparas till en annan gang. Finns pa kontot liksom. Ligger och vantar pa att spenderas.
  Saknar en teve. Det upptackte jag under dagarna i Sverige. Kunna slappa framfor ett Simpsonavsnitt eller tillbringa en eftermiddag med galna tittarvideos som man lite tvangsmassigt smaskrattar at. En ursakt for att inte gora nagonting, det ar verkligen teven i ett notskal. Saknar kanske inte nodvandigtvis det som ar pa teve, men sjalva grejen med att bara sjunka ned och chilla lite med en pase notter ar inte att underskattas. Samtidigt ar det valdigt nyttigt att leva sitt liv utan platteve och playstation. Man lar sig mer om sig sjalv. Det dar lat valdigt storvulet, men lite sanning ligger det nog i ett sadant pastaende. Lite mer om sig sjalv lar man sig i alla fall.

Med bil genom Sodermanland

Publicerad 2009-07-26 12:43:18 i Allmänt

Med bil genom ett sommargronskande Sodermanland igar med familjen. Diverse platser med historier fran foraldrarnas uppvaxt skulle besokas och en mer lamplig dag vadermassigt ar nog svart att finna. Solen sken, vinden skapade vagor pa akrarna, korna betade och alla roda hus med vita knutar tycktes finare an vad de nagonsin har varit. I sadana stunder finns inget battre, tryggare eller vackrare land an Sverige. Lukterna va gras, skog, tanda grillar och fuktig jord nadde mina nasborrar anda upp pa trappan till flygplanet. Vande mig om en sista gang pa vag in i planet, blickade ut over skogarna kring Skavsta flygplats och tankte i den stunden att Sverige, det ar ett ganska fin land.
  Har varit hemma ett par dagar for begravning, men ar nu tillbaka i London. Med blandade kanslor givetvis, men det ar nagot som manniskan far lara sig att leva med. Alla mynt har tva sidor och allt det dar ni vet. Fin minnesstund var det i alla fall.
  Ska betala for mig har pa internetcafet och kanske handla lite lunch innan jobbet.

Adebyemore

Publicerad 2009-07-21 14:27:49 i Allmänt

Bion i Whitechapel var riktigt stor, och trots att den var valdigt estetiskt otilltalande sa satt jag anda och blev lite imponerad over salongen. osaker pa hur manga personer den kan ta in, men sort var det. Filmen var okej, men jag var for ouppdaterad for att suga ut maximalt av historien kandes det som.
  Drack lite kaffe nu pa morgonen och fyllde pa poden. Har hittat ett kaffe som fallit mig i smaken pa S-bucks. Verona, ett ganska starkt och smakrikt kaffe med mycket karaktar. Tror det ar godare att dricka fran press som jag gor an att brygga det. Sa det tipsar jag om vagar jag nastan saga.
  Emanuel Adebayor lamnar oss stackars Arsenalalskare for City som har sa otroligt mycket pengar for tillfallet att det kanns otackt. Trakigt, men det kanske var oundvikligt. Tackar anda Ade for tiden som varit och onskar honom givetvis lycka till i sin nya miljo. Men det kommer att bli trubbel i nya hemmet. Bellamy, Boijinov (stavas han sa?) och Ade tillsammans med fem andra forwards oppnar onekligen for brak. Pappa Mark Hughes har onekligen en svar roll som fader i det har laget. Bellamy ar som bekant synonymt med brak, och jag blir mycket forvanad om City skulle bli ett skonat undantag. ar varvas mr Lee B in? Ni vet han brakstaken...City ar ett forsok att kopa sig in i Champins League som ska bli mycket spannande att folja. Kommer kartan att ritas om over vilka som ar de fyra stora. blir det Arsenal som far ga hem fran de storas party manne?

H.Potter

Publicerad 2009-07-20 16:30:51 i Allmänt

Ikvall ska jag se Harry Potter. Har missat de senaste tva filmerna tror jag, sa vi far se hur pass val jag kommer att hanga med i handlingen egentligen. Harry Potter fore Bruno kanns som ett stallningstagande mot de kommersiella krafter som vill lyfta upp Bruno med tva armar och blackfisksarmar och allt vad det kan vara for att fa det att verka som om filmen ar ifran manen. Kommer givetvis att se den, men jag ar inte sa lattsald. Vantar lite liksom, ar inte sa het pa groten, tar det lugnt, lutar mig tillbaka och skrockar lite i ett horn. Lite som den aldste pa julafton nar de sma oppnar presenterna. Pa samma satt som de aldre da knacker en not, kanske tar en pralin, en klunk glogg och lite dromskt tittar ut i skymmningen eller i den oppna spisen, sa noterar jag Brunohysterin med samma ro och tillbakadragenhet.
  Skall i alla fall bli trevligt att bekanta sig med Potter igen. Och Ron forstas. Men aven Snape.
  Ar pa jakt efter ett par seglarskor, och skall snart dra igang letandet.
  Hur gick det i Barnet-Arsenal? Maste komma ihag att checka det.
  Ska se Harry Potter pa en bio i Whitechapel som jag aldrig varit pa. Ar forvantansfull.
Ta hand om er alla, auf wiedersehen!

Egg

Publicerad 2009-07-18 15:34:56 i Allmänt

Var pa Egg igar, det var ganska grymt drag. Jesper Dahlback spelade pa terrasen, men det missades. Hade akt hem innan. Vakten menade for ovrigt ocksa att jag upptradde respektlost i kon och vi hade ett litet prat om det. Vi sa hej da som vanne rinnan jag gick in. Kandes skont.
  Personalfest ikvall. Ar inte sa taggad pa det just nu. Ska ga till Costcutter och handla en kiwi bland annat tror jag. kanske en juice och en bulle.
hej da.

Tips: Exmouth Market

Publicerad 2009-07-15 22:39:49 i Allmänt

Vaknade ganska sent den har sommarmorgonen och fick egentligen inte mycket gjort innan jobbet startade klockan fyra. Hade tankt vara aktiv och utnyttja dagen, ta vara pa den och fa saker utrattade. Nu blev det en klippning hos Ali, den lokala barberaren och en pastalunch hemma innan jag tog bussen till jobbet.
  Jobbade pa Sbucks pa Exmouth Market idag. hade aldrig varit dar tidigare, men blev glatt overaskad over hur fint det var kring Exmouth Market. Sjalva gatan var valdigt mysig med restauranger och sma pubar och fik, och det ar definitivt ett stalle jag rekomenderar alla Londonbor och besokare att aka till. Min gamle mattelarare Jan-Erik brukade peka med pekfingret upp i luften och utbrista: Ett tips, borja rakna! Pa samma satt hojer jag pekfingret och tipsar om Exmouth Market. Med tuben ar det lattast att aka till Chancery Lane Station pa central line och manga bussar passerar, 8, 55 och 243 ar nagra bussar som stannar nara.
  Det blev en valdigt tillbakalutad jobbdag utan hets eller stress, vilket ar nagot jag ibland tycker ar ganska skont som omvaxling till 10-Kingsway-rush.

Fin promenad hem i julikvallen fran jobbet pa Clerkenwell Road, Old Street, Shoreditch High Street och Bethnal Green Road. Stilla och lugn kvall efter en dag av regnskurar. Solen tittade fram sa smatt, faglar kvittrade har och dar och det var inte for varmt eller for kallt. Ibland klaffar det liksom.
  Har en lite latt molande huvudvark pa ingang och skall darfor hem och ata champinjonsoppa och lasa Bjorn Ranelid.
Baste lasare, ta hand om er!

Grammatiklektion

Publicerad 2009-07-14 11:28:47 i Allmänt

Dagen igar avslutades med att lasa lite Evening Standard till middagen och givetvis fanns Bruno med pa en stor bild i tidningen. Ni som laste gardagens inlagg forstar vad jag menar. Fanns Harry Potter med? Nej.
  Ska gora kaffe idag 12-9:30 pm och jag tror att det regnar ute faktiskt. sitter pa biblioteket i Bethnal green och filurar. Det ar ett himla liv runt om mig. Killen till hoger om mig sitter och pratar i mobilen. Han har i en kvart forsokt forklara for en spansk van vad det ar som ar sa krangligt med engelsk grammatik, det haller fortfarande pa. Nagra andra har en livlig debatt nagra bokhyllor bort och aven personalen gastar i lokalen. Jag som trodde att bibliotek var en tyst plats. Det fick man alltid lara sig som liten. Allt forandras val. Nya tider.
  Nu la killen till hoger pa, suckade djupt, blaste bort lite damm pa sin datorskarm, packade ned sina saker i ryggsacken och gick hem.
Jag ska ocksa bege mig.

Bruno

Publicerad 2009-07-13 13:38:16 i Allmänt

Det ar smatt otroligt. Vart jag an gar, springer, cyklar eller tar bussen eller aker tub. Overallt jag vander mig ar han. Han har sina korta kortbyxor och ser pa mig pa sitt pillermariska satt. Redan innan jag sett filmen ar jag trott pa Bruno (hittade inte funktionen for de tyska prickarna over det tyska y:et) Funderar pa att helt enkelt inte se filmen. Gora en bojkott. Maken om overexponering var det lange sedan jag var med om. Det maste ha pumpats in enorma mangder guld i den har kampanjen. Harry Potter-premiaren pa onsdag har liksom hamnat i skymundan. Potter-premiaren ter sig som en redovisning av en skolfilm, ett projektarbete som ska redovisas i slutet av terminen, i skuggan av Brunofebern som harjar.
  Laste precis att gamle Arsenallagenden John Hartson drabbats av en hjarntumor. Tragiskt, jag har alltid forundrats over hans karriar, aven om jag var valdigt liten nar han lade skorna pa hyllan, sa finns det sa manga fantastiska historier och anekdoter fran hans tid planen( mest historier om hans leverne utanfor planen kanske)
  Alla pratar runt om mig om antagningsbesked till hogskolor och universitet som kommit i dagarna. jag har inte sett till nagot, och drar darmed slutsatsen att jag inte kommit in pa nagot av mina val. Kanns betryggande infor framtiden...
  Nu ska jag snart aka och gora kaffe.

30-arsfest

Publicerad 2009-07-11 15:58:19 i Allmänt

Tiitar ut genom fonstret och ser ett solregn dra forbi east London denna lordagseftermiddag. Det regnar ute och ar lite halvdekigt vader, men inuti mig ar det inte hostvibbar. At frukost imorse med J, bladdrade lite i Offside, tog en slurk te, och kom pa mig sjalv med att kanna mig glad. Lite pa riktigt liksom. Kande ett lugn jag inte kannt pa lange. Tror jag vet vad det kan bero pa. Kanns lite laskigt, for jag ar inte sa bra pa sant. Ar battre pa att vara rastlos och oroad.
  Solen skiner igen kort efter regnskuren och snart vantar ett litet kort jobbpass dar boss-Lotta ska prata om espresso. Ikvall vankas det 30-arsfest for en for mig okand herre, men karln har hyrt en stor bat som skall ligga vid en pir nere vid Embakment, och dar blir det fet fest. Per fragade om jag hade lust att hanga med, och varfor inte? Det ar ju lite glassigt, det gar ju inte att komma ifran trots allt...
  Nu ska jag springa ivag till bussen. Inte lika glassigt nar allt kommer omkring.

Ren lagstadiematematik

Publicerad 2009-07-08 18:37:55 i Allmänt

Pa manga satt kan man saga att min blogg har natt bottennivaer nar det galler antalet manniskor som regelbundet foljer min blogg. Eller som foljer den over huvud taget, skulle man med ett klarare sprakbruk kunna forklara den lasarflykt som verkar rada just nu.
  Tanker absolut inte ga in pa rena antal har i bloggen, det kanns som lite fel forum, men det dagliga antalet besokare tenderar att landa pa mycket laga siffror. Vi pratar lagstadiematematik.
  Kanner jag da nagonstans att det ar dags att packa ihop vaskan, checka ut och tacka for mig i bloggvarlden. Icke. Tanken har aldrig och kommer aldrig att sla mig. Tvivel finns, tvivel finns alltid over oss manniskor som en mork skugga. Tvivlet vill oss illa, skada oss och fa oss att bli radda. Men jag fruktar inte. Jag hoppas och drommer. Drommar ar viktigt. liksom hoppet, och det ar darfor jag stretar pa i bloggvarldens lagsta divisioner, kampar mot etablissemangets sponsorpengar, mingelinbjudningar och produktplaceringar. Min blogg ar oberoende mina vanner och har kan asikter fritt utryckas, bade av mig och er lasare, utan censur. det ar vackert och det ar nagot att vara stolt over.

Kanner mig mycker somnig idag. Kanske har det att gora med helgen och borjan pa den har veckans manga roligheter. J, F och A fick besok av tre mycket trevliga och sympatiska herrar fran Skane och det blev en del bus, vilket nu har satt sina spar i form av gaspningar och ett stort behov att vila och somn.
  Klok som jag ar har jag tagit hand om kropp och sjal. Sovit middag, last  senaste nummret av Offside (som mor och far punktligt och vanligt sande over per post till mig), tagit nagra glas vatten och tva mackor samt letat lite fter min tandborste som pa ett mystiskt satt ar forsvunnen sedan en tid tillbaka.

Kvallen kommer ratt bli mycket tidig.

Till sist vill jag passa pa att utnamna forfattaren och forelasaren Bjorn Ranelid till veckans person i Bethnal Green. Nagot utav en Ranelidfeber har harjat och alla har vi velat prata om honom, beromma honom, nypa honom i kinderna, klappa honom pa huvudet och framforallt skamta med (eller om) honom.

monday

Publicerad 2009-07-06 14:05:46 i Allmänt

Mandag pa nytt efter en relativt hard helg kanner jag mig som en mycket trott gammal man, men jag far forsoka ta tag i det och piggna till lite, snart ar det ju trots allt arbete som star pa agendan.
  Skanemaffian har besok av tre skona boys for tillfallet (en har akt hem, men tva ar kvar) och ikvall har Frida styrt riktlinjer for fest i Covent Garden, vilket later trevligt.
  Har kopt en radio och tva sma hogtalare forresten. Var inte sa bra ljud.

20 pund

Publicerad 2009-07-03 19:41:31 i Allmänt

Har jobbat pa Sbucksbutiken pa Theobalds Road idag. Tog emot en falsk 20-pundssedel, fick skall och lamnade i vredesmod butiken efter avslutat pass. Sa kan dagen sammanfattas Lar nog droja innan jag hamnar i den affaren igen...
  Ar val saker som hander antar jag.
Akte hem, sov, at lite pasta och har inte funderat sa mycket pa saken.
  Vissa dagar ar sa dar pa det viset liksom. Ni vet nar det inte vill sig riktigt. Vissa dagar slar man i foten i en troskel det forsta man gor nar man stigit upp, spiller tandkram pa trojan, far inte i kontaktlinsen ratt, ar bakfull, spiller frukost pa byxorna, missar bussen, har inte pengar pa travelcardet, rusar svettig och forsenad in pa jobbet, har ont i huvudet, gor en tabbe pa jobbet, ar hungrig sedan. Ja ni vet...Men vissa dagar ar bra ocksa. Nu ska jag gitta, ha det gott mina vanner. ta hand om varandra.

Borrmaskinsmorgon 2

Publicerad 2009-07-01 13:08:01 i Allmänt

Annu en morgon av DDR-terror i huset. Klockan atta drog borrmaskinen igang och kompades av en ilsken hammare idag. Lyckades pa nagot satt mellan varven fa lite somn men har fortfarande borren surrande i oronen som ett ilsket bi pa jakt efter saft pa saftkalaset pa altanen en julieftermiddag.
  Idag ar det tydligen nagot som kallas oppen dag pa London School of Economics(LSE), som ligger granne med mitt Sbucks. Det kommer medfora vissa konsekvenser for oss barristor. Exempelvis att horder av akademiker, deras syskon och deras annu mer akademiska foraldrar kommer vilja kyla ned sig och hitta svalka i varmen som rader efter timmar av rundvandrande i kunskapens, formodligen idag valdigt varma, korridorer pa LSE. Oasen i oknen, brunnen pa garden eller lat oss saga glassen i struten, kommer givetvis att stavas Starbucks med stort S. Hit kommer folk komma for att finna trost och gladje. Jag valkommnar er alla till madness pa Sbucks idag. Men det kan vara kul med lite drag ocksa.
  Nu ska jag snart hem och ata lite lunch innan bussen rullar ned till Kingsway. Ta hand om er alla.

P.S: En av hantverkarna i ombyggnadslagenheten, en av DDR-soldaterna, tortyrledaren, kanske till och med att det var han som ar bevapnad med borrmaskinen, han halsade glatt pa mig imorse som om ingenting hade hant. Jag halsade artigt tillbaka och log litegrann. Aningen besvarat kanske, men det var anda ett leende borrmaskinssoldaten fick.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela