etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Plusgraderna värmer inte alla

Publicerad 2013-03-08 11:42:53 i Allmänt

Jag åker bil genom fantastiskt vackert Sverige under en helg med sol och några grader plus. Ibland blir man mållös inför hur otroligt fint det är att vara på strövtåg igenom landet, oavsett tid på året. Husen, skogarna och de välordnade små städerna som dyker upp med jämna mellanrum andas verkligen idyll.
   Vi har ett välorganiserat och välskött land. Vi är duktiga på allt sådant, att organisera och rationalisera. I vår iver att göra allt så effektivt som möjligt rationaliserar vi tyvärr ibland också bort behovet av människorna och personligheterna som står bakom de där små vackra städerna som ligger längs med våra enligt manualen sopade, plogade och fint asfalterad vägar.

Vi vill alltid ha maximal avkastning och gör saker kostnadseffektiva i så stor utsträckning att det ibland är oklart vad som egentligen är värt att satsa på och vilka individer som egentligen kan tänkas behövas i framtiden. Vi slösar vilt bort väldigt många människors kunskap i det här landet och marginaliserar den mänskliga faktorn, själva livet.

För i alla städer längs med våra fina vägar sitter i dag ett stort antal människor fast i ett läge där de inte får utlopp för sin kreativitet eftersom det inte finns tillräckligt med arbetstillfällen kvar. Deras liv har strandat, men rationella och effektiva, det är alla de där städerna. 

I många lägenheter och hus når solen aldrig in, plusgraderna värmer inte, för det är tufft att ha hamnat utanför arbetsmarknaden, att inte vara behövd, att vara en av de som är bortrationaliserade när effektiviteten prioriteras först. I en stad i södra Sverige sitter en vän och funderar paralyserat över framtiden sedan fabriken där han jobbat inte behöver honom längre.

I en stad lite längre norrut träffar en annan arbetslös vän sin hurtiga jobbcoach för hundrade gången utan något resultat. ”Skaffa en blogg”, är jobbcoachens mest matnyttiga råd så här långt till min vän. Meditationsnoja och en trave märkliga visitkort ihopbuntade i plånboken är andra bieffekter av coachbesöken. Han säger till coachdamen att hennes förslag och planer låter logiska och lyder varje vink till fullo. För man måste ju trots allt agera rationellt även som arbetslös, tänker min vän.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela