etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Bilsemester

Publicerad 2010-07-02 19:22:30 i Allmänt

Vänner på Gotlandsbesök i dagarna och nyss hemkommen från en liten bilsemster här på ön kan jag bara konstatera att svensk sommar är fint. Gotländsk sommar är fantastiskt. Stränderna, naturen, ljuset, ensligheten och det svårframkomliga. Charmerande och lockande. Cykel är kanske att föredra framför bil som vi hade, men med kartan på hand fungerar bilen som semesterverktyg också. Slingra sig fram på kurviga småvägar, se naturen breda ut sig och byta skepnader. Kargt och stenigt till lummigt och mossigt. Kontraster som förvånar och imponerad. Känner mig som på nya platser fast det är uppväxtens områden och vägar. Vägar som åkts oräkneliga gånger i glädje och nedstämdhet. Vägar som tagit en till saker, bjudit på radiosporten i bilradion och varit för många mil att härda ut. Plötsligt, med förstagångsbesökare i bilen ligger de där framför mig, som nya med äventyr väntande runt nästa krök. Allt känns möjligt och så kanske det är.
  Campingplatser, är inte säker på om jag varit på någon innan de här dagarn ena. Speciell grej detta med camping. Mycket regler att följa. Många rutiner att ha koll på. Man ska liksom ha rätt utrustning för att smälta in och obemärkt strosa till dusch och WC. Veta att det kostar att bruka duscharna och vart man får sätta upp sitt tält. Borstar av misstag tänderna diskvasken, men Per hinner fram och avbryta mig innan Börje och Ove i jättehusbilen bredvid hinner upptäcka mitt snedsteg och regelbrott. Det gäller att vara på tårna. Ha koll.
  Får instruktioner om att vi satt upp tältet på otillåten plats och flyttar det några meter längre bort.
  Börje och Ove noterar och vänder på flintastekarna. Och spikar i pinnarna till sitt förtält. Förtält måste man ha. Så stort som möjligt. Det är så behändigt när det regnar ju. Börje och Ove har parabol på taket också, men det får nog anses som lyxigt och lite speciellt även i campingvärlden.
  Tyst vid 22:00 gäller. Bollspel förbjudet (På angivna platser är det tillåtet) Ingen under 25 får checka in, läser jag på skylten och ber om en duschpolett.
  Börje och Ove visade sig senare vara från Finland. Förmodligen också med något mer finska namn. Men husbilen deras, den var verkligen något lite extra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela