etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Papper mot webben

Publicerad 2010-11-16 16:15:13 i Allmänt

Mona Sahlin avgar, laser jag i tidningarna och ar formodligen bland de sista svenskarna i varlden som vet om nyheten angaende Socialdemokraternas ledare. I alla fall kanns det sa. Alla jag pratar med vet redan om handelsen och fnyser lite latt at min oformaga att hanga med i nyhetsflodet pa ett dagligt plan. Tidningen som medium ar tydligen inte ett tillrackligt kvickt satt att folja dagliga handelser pa langre. I alla fall inte om du vill vara forst med att veta nagot.
I Guardiann laser jag att Daily Mails webb-version Mailonline pa bara ett par ar seglat upp som en av varldens storsta engelsk-sprakiga webb-tidningar med mellan 17 och 18 miljoner unika besokare per dag och att papperstidningen som koncept tappar mark for var dag som gar. Prins Harry, Lady Gaga och Cheryl Cole ar uppenbarligen personligheter som far varldens engelksprakiga befolkning att bli sugna pa en titt in pa Mailonline var och varannan dag. Kandisar och skandaler. Gamla lasarmagneter men mer aktuellt an nagonsin. Snabba vandningar, nyheter med kort levnadstid och alltsa som skapat for webben. Papperstidningen har knappt hunnit ga mellan journalistens dator pa skrivbordet till tryckeriet innan Cheryl Cole till webbtidningen talat ut om nagot hon sa till journalisten pa papperstidningen nar de talades vid pa eftermiddagen. Webbtidningen kan publicera pa direkten och har ett ointagligt forsprang mot tidningarna nar det kommer till nyheter av det har slaget.
Jag tror definitivt inte att framtiden for tidningar och magasin ser dyster ut. Snarare tvartom. Om de kan klara av att anpassa sig till framtidens krav. Tror bara att det handlar om att andra arbetsmetoderna till att bli mer omradesinriktade, gravande, fordjupande och mindre overgripande. Manniskor idag far korta, overgripande nyheter idag fran framforallt teve, mobiltelefon och internet och for att det ska bli intressant  att dagen efter lasa samma nyheter i pappersform stalls hogre krav fran lasarna pa kvalitativ fordjupning och analyser varda namnet.
Att foretag i framtiden kommer att vardera plats pa webbtidningarnas forstasidor hogre an pa pappersutgavornas ar nog ganska naturligt i takt med att statistiken talar mer och mer for internetnyheterna. Det ar inte nagot som kommer att underlatta for tidningarna, men formodligen leda till manga omprioriteringar. Fler journalister pa webbredaktionen an pa huvudtidningen hos de koncerner som ger ut nyheter bade pa papper och i webbformat. Mindre pengar for papperstidningarna att gora battre nyheter av. En verklighet de maste lara sig att leva med. Och framforallt: I framtiden fler nystartade dagstidningar och manadsmagasin som enbart finns att hitta pa internet vilket yttterligare spar pa konkurensen i nyhetsdjungeln.
Mona Sahlin har slutat, rektorer har for dalig koll och pa Facebook far jag reda pa att nagon nagonstans idag har atit falukorv till lunch. Finns tydligen redan ett fotoalbum upplag fran lunchen redan. En helt vanlig dag vandrandes i nyhetstrasket med andra ord.

Kommentarer

Postat av: David R.

Publicerad 2010-12-13 15:42:06

Intressant reflektion. Vi pratar mycket om det här på universitet just nu, på samma gång så känns det som att den här diskussionen har varit aktuell ända sedan den dagen då internet först såg dagens ljus. Tidningarna har ju fortfarande lyckats kryssa mellan fallgroparna och överlevt.



Jag håller med dig om att det gäller för tidningarna att ge mer djuplodande reportage och ständigt anpassa sig efter det rådande mediaklimatet.

Tidningarna har ju fortfarande kvar sin charm och en dagstidning under armen är fortfarande en tidlös accessoar. Minns en bild på dig från London när du ligger barfota i en park och läser någon tidning, Guardian kan det ha varit men jag är långt ifrån säker. Stiligt var det i alla fall.



Håll blicken kvar i skyn och fortsätt blogga såhär // David R.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela