etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Ställningsbygge

Publicerad 2011-12-05 08:33:16 i Allmänt

Slammer och rop från ett gäng byggarbetare utanför dörren till klassrummet. Jag knattrar frenetiskt på datorn samtidigt som det byggs ställningar utanför. De lägger nytt tak på gymnastiksalen och delar ut order till varandra på mycket bred cockney. Eller om det är värmländska, tonen och framtoningen går nog igen bland ställningsbyggare på olika platser. Molkom, Stockholm eller London, byggnadsställningar ska upp i alla städer och det verkar vara ett helt fantastiskt jobb. Lagarbete på riktigt liksom. 
   Det langas grejer, kastas saker mellan våningsplanen och klättras av och an i ställningarna. Ibland extrem värme och som den här morgonen kyla att stå ut med för dem där de klättrar runt. Londondialekt eller värmländska, jargongen mellan jobbarna är densamma. Den sammanbitna värdigheten i att det är något handfast och uppenbart konkret de sysslar med längst väggarna. Resultatet av deras arbete syns direkt, det ser inte likadant ut på deras arbetsplats när de lämnar jobbet på eftermiddagen som när de kom dit på morognen.
   Ett riktigt yrke med start klockan sju och frukostrast vid niotiden. Termos och matlådor i rejäla material. Husmanskost och snus. Saker sker i rätt ordning och jag tänker att det måste finnas en trygghet i detta med att det är något riktigt man håller på med om dagarna. Sida vid sida med bloggar, PR, grafik och textredigering blir ett takbygge som detta en välkommen besökare från en tid som flytt. En tid när saker var på det sätt som de såg ut att vara, gick att greppa och nödvändigtvis inte hade en dold agenda.
   Slammret tystnar för en kort stund. Frukostrast på bygget kanske, och sedan börjar vårat morgonmöte där vi ska spåna fram artikelideér till dagens arbete. Skrivande och redigering. Förmodligen ser klassrummet ut på exakt samma sätt ikväll som nu på morognen. Med undantag för alla de tomma kaffekoppar som kommer att vara utspridda i rummets olika hörn. Knappast något konkret vi sysslar med, inte handfast men ändå roligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela