etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Det våras för teologerna

Publicerad 2012-06-17 19:10:00 i Allmänt

Så är vi samlade igen. Bara för en kväll, men ändå, en återsamling är en återsamling. Det behövdes ingen midsommar eller något sådant i år, utan faktiskt bara en fotbollsmatch på rätt plats i kalendern för att vi skulle lyckas beblanda oss med varandra den här sommaren med.
   En lagom stor teve, en grill, en trädgård med kvällssol och lite tjeckisk öl är egentligen alla ingredienser vi kräver av sådana här sammankomster nuförtiden. Det finns så många trådar att dra i, så mycket tid att komma underfund med var den egentligen tagit vägen och en och annan rövarhistoria att dra, så alltför många övriga ingredienser blir lätt överflödiga och till och med distraherande.

Matchen mot engelsmännen blir en både glad och ledsam historia, men vi är alla efteråt ganska nöjda ändå. Zlatan med sällskap bjöd trots förlusten upp till något som liknade dans och föll med flaggan i topp. I barndomsstadens kvällsmyller några timmar senare går åsikterna dock isär mellan gemene man om hur matchen egentligen gestaltade sig. Var och varannan på barerna visar sig inte ha följt tillställningen och vill inte heller lyssna till våra amatöranalyser.
   En dörrvakt vill granska legitimationen två gånger, en gammal kollega rumlar in på stället med en glödande cigarett i mungipan och hälsar glatt.
   Det råder sedan länge oklarheter kring huruvida man får röka på just den här uteserveringen eller inte. En halvtaskig Dj spelar skivor med utgånget datum och får oss att stanna på uteserveringen framför att ta plats på det lagom engagerade dansgolvet, eller i någon av sofforna där man hör Dj:n lite för väl. Herr Dj verkar väldigt nöjd med sin kväll och får ta del av en shotbrickas innehåll när en barbesökare slår på stort och glömmer nästan bort sitt skivspelande för en stund.

På frågan om man får röka eller inte dyker det inte upp något helt tydligt svar den här kvällen heller, men någon tar ett initiativ till blossande ändå. Vakten har fortsatt fullt upp att vid ingången noggrant granska legitimationer och har ingenting emot att det från olika sällskap på uteserveringen stiger små rökpelare. Snart är den där matchen glömd och återsamlingen vi hade har blivit mer av ett mingel åt olika håll.

Teologistudenten, som verkar vara på gång med många olika saker i år, går till baren och bjuder på en runda. Teologistudier verkar nuförtiden innebära många rundor i baren, i alla fall om man lyssnar till studentens historier från sitt andra år på universitetet. Mina få galna historier från journalistikåret i skogen sinar väldigt, väldigt snart, ja vi hinner inte ens dricka upp det teologen köpt innan jag försöker lämna de galna bitarna i brist på just galenskaper att berätta om. Jag tar istället upp situationen på bostadsmarknaden och gräver ned mig en stund i de högervindar som blåser på olika håll i Europa. Min kristne vän drar ytterligare någon fräck anekdot innan vi splittras på olika håll i andra samtal. För blivande präster verkar det våras med en sällan skådad ungdomlighet och sprallighet.

   Det måste helt ha undgått mig tidigare, att teologer var så mångfacetterade och vidsynta i sina resonemang.

Bland annat det tänker jag på när jag tillsammans med rock-Marcus tar mig hem i morgonen genom vår gamla stad, som vid den här tiden på dygnet inte myllrar utan mer känner efter och tar sig samman inför soluppgång och lunk. Rock-Marcus konstaterar att en gammal stridsvagn utanför det gamla regementet har förlyttats. Jag konstaterar efter en extra titt samma sak och ser att en reklamskylt för ett gym eller liknande har ersatt den gamla tanken. Alla i min gamla stad verkar äga ett gymkort och alla verkar enligt dem själva ha kommit över den bästa dealen när det gäller de här olika typerna av kort. Teologen har ett han också, vill jag minnas att han berättade.

Dagen efter blåser det lite kallt och regnar då och då. Rock-Marcus och jag prövar division 2-fotboll som underhållning och kan bland annat konstatera att de bytt märke på både ketchupen och senapen på den i annars identiska division 2-arenan. Det kan vara så att sockerfria alternativ ersatt de tidigare sorterna, och även fullkornsbröd till korven går numera att välja till vid beställningen av den kokta halvtidskorven. Hemmalaget förlorar med 2-1 och vi muttrar något om lågt tempo innan vi åker hem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela