etwo

nils jönsson skriver om vardag, drömmar, samtiden och minnen ur olika synvinklar.

Tyskland

Publicerad 2012-06-14 20:44:34 i Allmänt

I år måste det bara bli Tyskland. Allting pekar på det precis som vanligt under inledningen av de stora mästerskapen. Men i år, alltså Tyskland är ju bara hur bra som helst. Att skåda med vilket lugn och vilken sans det tyska laget metodiskt, steg för steg bryter ned och besegrar ett Holland fullt av världsspelare är en behållning och något väldigt, väldigt vackert för ett fotbollshjärta.

Regissören, dirigenten och nestorn, Bastian Schweinsteiger, är så klok att man måste nypa sig i armen. Det känns som att han har lika bra överblick nere på planen i sin mittfältsposition som alla kameravinklar och VIP-loger sammantaget. Han finns alltid tillgänglig för en passning och han ser alltid en lucka att sticka in en öppnande passning i. Han håller i när han ska hålla i bollen och han väljer ett tillslag när det är rätt läge för det. Man blir nästan irriterad på karln, han känns mer lugn och sansad än många hemma i sofforna. Det ska inte vara möjligt att sprida det lugn på planen som han gör till det tyska laget.
   Ett tag, under en kort period i går mot Holland var tyskarna lite illa ute. Efter Robin van Persies reducering såg det aningen skakigt ut och Holland kunde ta sig framåt och hota i tyskarnas straffområde. Då, när det som bäst behövdes spred sig det stora lugnet i Joachim Löws lagmaskin. Det var som att hela laget tillsammans drog en varm och trygg filt omkring sig, gemensamt satte sig vid lägerelden en kort, kort sekund och bestämde sig för att reda ut stormen de hamnat i.
   När de bestämt sig för det spelade de vidare som om ingenting hade hänt, som att de aldrig varit illa ute och fick med sig sina tre poäng från den på förhand kluriga matchen.

Visst, man kan tycka det är tråkigt att se Thomas Müller skaffa fram hörnor på alla möjliga sätt i slutet och dribbla runt nere vid hörnflaggan och man kan avsky maskinens syniska tidsdödande bollrullande. Man kan hävda att det är fel, fotbollsdödande och allt möjligt annat, men man kan också bli oerhört imponerad över lugnet de agerar med.
   Tyskland är ett lag fullt ut och ett så pass skickligt sådant att det borde räcka hela vägen den här gången. Glömde även att nämna att Schweinsteigers tillslag heller inte är att leka med. Såklart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela